Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна може да има втори Аспарухов мост с пари от еврофондовете
Автор: Пламена Николова 15:47 / 07.03.2019Коментари (2)8154
©
Вторият Аспарухов мост над Варненското езеро може да бъде изграден с до 85% безвъзмездно европейско финансиране. Това съобщи за Varna24.bg д-р инж. Дойчин Ников, председател на Клъстер Черноморска Икономическа Зона.

"При воля на държавата, ако този проект се заяви за европейско финансиране до 2020 г. , той може да получи това финансиране през следващия програмен период. Финансирането зависи от височината на моста. Това пък зависи от решението какво ще се прави в езерото и как ще развиваме пристанищната зона, дали ще строим дълбоководен терминал и къде ще бъде той", обясни инж. Ников.

Ето какво каза още той неотдавна за Varna24.bg

"Вторият Аспарухов мост може да е естествено продължение на новоизграждащия се бул. "Левски. Това е само един от проектите на НПО "Бъдеще за Варна“, който ако бъде реализиран, Варна може да има първото ниво от уникалното инфраструктурно съоръжение до 2025 г. 

Освен това финансирането по никакъв начин няма да ощети бюджета на Варна или на държавата, тъй като ще бъде осигурено от еврофондовете, стига държавата да подкрепи проекта.

От 2013 г. ние сме изготвили анализи за всички възможни варианти за втори Аспарухов мост във Варна, като единият вариант е на Казашко, другият вариант е на Максуда. Там се предлагат два варианта-на висящ и на кабелен мост.  Впоследствие концепцията бе разширена и ние предлагаме втори мост на Максуда на две нива. Идеята е при самото проектиране да се планира строителството на второ ниво. Правили сме анализи на всички мостове, които са строени през последните десет години в Европа. За пример имаме Хърватия, те получиха 85% безвъзмездно финансиране по Кохизионните фондове. 

Това означава, че при воля на държавата, ако този проект се заяви за европейско финансиране до 2020 г. , той може да получи това финансиране през следващия програмен период. Финансирането зависи от височината на моста. Това пък зависи от решението какво ще се прави в езерото и как ще развиваме пристанищната зона, дали ще строим дълбоководен терминал и къде ще бъде той. От там ще се планува възможността за достъп на корабите. 

Проведохме среща в Областна администрация по този въпрос, на която присъства директорът на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов. Той заяви, че товарното пристанище ще бъде изместено на Варна-Запад. Ако това се случи, ние трябва да мислим с перспектива какви кораби ще обработваме там. Към момента основният проблем е ограничената височина на стария Аспарухов мост. Не могат да влязат големите контейнеровози към езерото. Преди две години бяхме предложили вариант за достъп на дълбоководни кораби до езерото, имахме такъв проект за шлюз под моста. 

Изследвали сме и варианти за вдигане на моста. Този вариант обаче струва 70% от изграждането на един нов мост, защото ще се наложи повдигане с 15 метра на съществуващия мост. Обсъждани са варианти и за тунел под канала. Когато е строен моста там е имало проблем с плаващите пясъци. Не че е невъзможно да се построи такъв тунел под езерото, но това е свързано със значителни инвестиции, защото този тунел трябва да е хермитизиран. Според нашите анализи най-минималната инвестиция за около 160 млн.евро, е да се изгради шлюз под моста, но глобално това не решава проблема на Варна. Трябва да се мисли за втори мост, който да е по-висок", обясни инж. Ников.

На въпросът в какви срокове бихме могли да изградим втори мост, в случай че получим финансиране той обясни, че ако се има предвид строителството на Дунав мост 2, както и аналогични мостове в Гърция и Испания, строителството на втория Аспарухов мост би отнело около 7-8 години. 

"Община Варна има за цел да реши проблема с транзитния трафик в града. В това отношение подкрепям становището на арх. Бузев, че стария мост не е изчерпал капацитета си. Там има и други проблеми обаче. Един от тях са зърновозите, които блокират трафика по моста, когато се струпат там. Преди две години областният управител предложи да се направи паралелен път край езерото, което технически да реши този проблем", коментира експертът. 

Според инж. Ников ако се проследи устройствения план на Варна, новият бул. "Левски“ по начина,  по който е планиран, излиза точно по траекторията, която е заложена за втори мост на Максуда. Предимство тук е, че е изградена цялостната инфраструктура и има връзка с града и с  магистрала "Черно море“.

Според инж. Ников инвестицията за втори Аспарухов мост на едно ниво би била от порядъка на около 300 млн. евро, но ако височината е от порядъка на 58 метра, за да минават всички кораби, тогава инвестицията само за едно ниво е около 680 млн. евро. При най-оптимистични прогнози, ако получим финансиране, първото ниво на моста може да е готово до 2025 г., смята инж. Ников. 

И допълва: "При желание на държавно ниво в България инвеститорите може да участват чрез публично частно партньорство в този мащабен проект за град Варна, като инвестират в строителството само на второ ниво на моста, което по проекта е планирано да обслужва само транзитен трафик в бъдеще между АМ“Хемус“ и АМ “Черно море“ (при завършването им), и от направление Румъния-Турция. Вече имаме инвеститори, които имат интерес само към ниво 2, срещу такса преминаване, или чрез отчитане с електронна венетка. Първото ниво, т.е. градският трафик, се планира да е безплатен".



Още по темата: общо новини по темата: 14
15.06.2020 »
30.04.2019 »
25.04.2019 »
12.04.2019 »
26.03.2019 »
07.11.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.03.2019 г.
0
 
 
Втори Аспарухов мост в чертите на града ще бъдат най-безумно изхарчените пари.
Aнонимен
на 08.03.2019 г.
0
 
 
И нека познаем..... Хидрострой изненадващо ще спечели обеществената поръчка.... ще дадат срок една година, за сума ХХ мил. евро, и към края на втората година ще кажат че парите не стигат и метеорологичните условия са попречили да свършат навреме
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: