Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна на първо място в страната по брой на приемни семейства
Автор: Екип Varna24.bg 13:37 / 14.02.2019Коментари (0)2546
©
146 професионални приемни семейства на територията на област Варна са ангажирани в проект "Приеми ме 2015“, което я поставя на първо място в цялата страна. 15 от настанените деца са с увреждания. За сравнение в област Пловдив приемните семейства са 90, в София – 76, в Бургас – 52. Проектът се реализира от Община Варна в партньорство с Агенцията за социално подпомагане на територията на девет общини – сред които Аврен, Аксаково, Белослав, Варна, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол и Провадия. Провадия, чрез създаването на областен екип по приемната грижа, съобщи ръководителят Луиза Каспарян. 

Утвърдените професионални приемни семейства на територията на община Варна са 51 с настанени в тях 41 деца, от които 10 с увреждания. Данните показват още, че общият брой деца ползвали услугата "Приемна грижа" през минавалата година в областта е 197, като в община Варна са 101, от които с увреждания – 11. 133 малчугани са получили съпътстващи социални услуги, а осиновените деца в България и чужбина са 56.

За периода 01.01.2018 г.  -  31.01.2019 г. са подадени 31 заявления от кандидати за приемни семейства. От тях утвърдени са 24, а от 5-ти февруари започва базово обучение на други трима от кандидатите. От началото на годината има увеличение и на възнагражденията на приемните родители с 10% - т.е. за 1 дете се получава 150% от минималната работна заплата, определена за страната, или 840 лв., за 2 деца - 896 лв. и за 3 деца -  952 лв. От бюджета на проекта се изплаща и месечна помощ в размер на около 300 лева. За деца с ТЕЛК, има допълнителна месечна добавка.

Проектът "Приеми ме" се реализира на територията на община Варна от 2015 година, като целта му е да предоставя алтернативна форма за отглеждане на деца, изпаднали в социален риск и изолация в семейна среда. Приоритет е настаняването на деца до 3-годишна възраст и на деца с увреждания, както и повишаване на качеството на приемната грижа.

Социалните услуги, които ползват децата, настанени в приемни семейства, са Център за обществена подкрепа – ползват психологическо консултиране и подкрепа, Общностен център за деца и семейства – ранна интервенция за подкрепа на деца с риск от развитие на увреждания или с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция и Ранна интервенция за деца с увреждания към Фондация " Карин дом“, Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост "Св. Й. Златоуст“ – комплексни услуги за деца с увреждания, Специализирано училище за ученици с нарушено зрение  "Проф. д-р Ив. Шишманов“ Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
24 май: Ден на славянската писменост и култура
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: