Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна обжалва прекратено разследване на обществени поръчки, но скри мотивите си
Автор: Екип Varna24.bg 13:09 / 24.11.2016Коментари (0)999
© Дневник
Така изглежда сградата на Центъра за образоване на деца в неравностойно положение, за която община Варна бе осъдена да плати на строителната компания "Весела" ООД над 900 хил. лв. Случаят е един от най-фрапиращите в доклада на АДФИ от 2013г.
Община Варна е обжалвала решението на окръжната прокуратура да остави без последствия доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от 2013г. за финансови нарушения, извършени от администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов. Това научи "Дневник" от общинската пресслужба.

Преди седмица АДФИ също обжалва прекратяването на досъдебното производство с мотива, че решението на прокуратурата е "неправилно, необосновано и незаконосъобразно, постановено в противоречие на процесуално-правните разпоредби на закона".

За разлика от агенцията обаче днес от правния отдел на община Варна отказаха да оповестят мотивите за жалбата си. Основанието за това е, че единствено "прокуратурата трябва да прецени какво да предоставя на медиите по повод делото".

В същото време от АДФИ предоставиха пълния текст на мотивите си, съдържащи освен това и обжалваното решението на прокуратурата за прекратяване на преписката.

Според тях държавното обвинение се е произнесло само по пет от шестте случая, посочени в доклада от 2013 г. В постановлението за прекратяване на досъдебното производство няма и дума за договорите, с които администрацията на Кирил Йорданов е възложила на трима различни изпълнители да извършват едни и същи дейности по зимната поддръжка на Варна при цени с огромни разлики.

Във връзка с това в жалбата си директорът на АДФИ Венцислав Георгиев припомня всички констатации за нарушения на обществени поръчки, сключени от администрацията на Йорданов след 2007 г., както и размера на финансовите щети, настъпили за общинския бюджет вследствие на това.

В жалбата се настоява досъдебното производство, започнало по повод на доклада на АДФИ от 2013 г., да бъде върнато на Окръжна прокуратура - Варна, със задължителни указания от страна на Варненския окръжен съд за продължаване на процесуално-следствените действия.

Какво е съдържала жалбата на община Варна, подадена до прокуратурата през 2013 г., така и не стана ясно. Сега тайна остава и от какво не е била удовлетворена местната администрация след решението за прекратяване на прокурорското разследване.

Междувременно дружеството "Хидрострой" - многократно споменато в доклада на АДФИ - придоби свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98". А бившият зам.-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика" Христо Иванов, проявил според агенцията чиновническа небрежност за близо 72 хил. лв., днес е заместник-кмет на Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: