Варна обжалва прекратено разследване на обществени поръчки, но скри мотивите си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:09 / 24.11.2016
1016
Община Варна е обжалвала решението на окръжната прокуратура да остави без последствия доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от 2013г. за финансови нарушения, извършени от администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов. Това научи "Дневник" от общинската пресслужба.

Преди седмица АДФИ също обжалва прекратяването на досъдебното производство с мотива, че решението на прокуратурата е "неправилно, необосновано и незаконосъобразно, постановено в противоречие на процесуално-правните разпоредби на закона".

За разлика от агенцията обаче днес от правния отдел на община Варна отказаха да оповестят мотивите за жалбата си. Основанието за това е, че единствено "прокуратурата трябва да прецени какво да предоставя на медиите по повод делото".

В същото време от АДФИ предоставиха пълния текст на мотивите си, съдържащи освен това и обжалваното решението на прокуратурата за прекратяване на преписката.

Според тях държавното обвинение се е произнесло само по пет от шестте случая, посочени в доклада от 2013 г. В постановлението за прекратяване на досъдебното производство няма и дума за договорите, с които администрацията на Кирил Йорданов е възложила на трима различни изпълнители да извършват едни и същи дейности по зимната поддръжка на Варна при цени с огромни разлики.

Във връзка с това в жалбата си директорът на АДФИ Венцислав Георгиев припомня всички констатации за нарушения на обществени поръчки, сключени от администрацията на Йорданов след 2007 г., както и размера на финансовите щети, настъпили за общинския бюджет вследствие на това.

В жалбата се настоява досъдебното производство, започнало по повод на доклада на АДФИ от 2013 г., да бъде върнато на Окръжна прокуратура - Варна, със задължителни указания от страна на Варненския окръжен съд за продължаване на процесуално-следствените действия.

Какво е съдържала жалбата на община Варна, подадена до прокуратурата през 2013 г., така и не стана ясно. Сега тайна остава и от какво не е била удовлетворена местната администрация след решението за прекратяване на прокурорското разследване.

Междувременно дружеството "Хидрострой" - многократно споменато в доклада на АДФИ - придоби свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98". А бившият зам.-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика" Христо Иванов, проявил според агенцията чиновническа небрежност за близо 72 хил. лв., днес е заместник-кмет на Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).