Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна очаква повече руснаци и германци това лято
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 24.02.2016Коментари (0)1165
© Вulfoto
В положителна посока вървят записванията за почивка във Варна за новият сезон. Това стана ясно на първото заседание на Съвета по туризъм към Община Варна, което се проведе днес, предаде репортер на Varna24.bg.

По информация от летище Варна към момента 20% повече са записванията при германските туристи и 15% повече при руски туристи.

Болна тема и за този сезон остава липсата на квалифицирани кадри в туризма. Представители на висшите училище във Варна коментираха днес с представители на бизнеса и общината най-сериозните проблеми.

Стана ясно, че браншовиците са поставили два въпроса до Министерство на труда и социалната политика. Първият е бил с искането да бъде намален срокът на трудов стаж от 9 на 6 месеца, за да могат кадрите в туризма да получават обезщетение след регистриране в Бюрото по труда след края на сезона. На това искане обаче било отговорено, че средствата за обезщетения многократно надхвърляли средствата, събрани от осигуровки във времето, докато тези кадри са работили, затова изискването ще се запази.

Вторият проблем касаел възможността деца на възраст между 16 и 18 години да имат възможността също да работя през сезона. След промени в Кодекса на труда през 2015 г. работодателите ще могат да изискат разрешение от Инспекцията по труда по електронен път при наемане на младежи под 18 г. Освен това социалното ведомство разрешило подрастващите да работят вече до 22 часа, а не до 20 часа, както беше досега.

Проф. Стоян Маринов, декан на Факултет "Управление" към ИУ Варна сподели, че държавата трябва да отпуска повече средства за обучението на кадрите по туризъм. Според него субсидията, която била намалена от 1000 на 693 лв. е крайно недостатъчна и се налагало студентите да си плащат допълнително по 100 лв. годишно за продукти и питиета, докато се обучават за готвачи и бармани.

Според проф. Маринов трябва да се засили и езиковата подготовка на кадрите в бранша. Той засегна и решението да бъде орязан броя на студентите по туризъм.

"Държавата каза, че няма нужда от висше образование в сферата на туризма и може да бъде орязано като бройка. Но при този кратък сезон и тези ниски заплати става почти невъзможно да задържим малкото добри кадри в България", допълни проф. Маринов. 

По неговите думи и това лято ще се наложи да внасяме младежи от чужбина, които да работят в нашите курорти.

Представители на Медицинския университет запознаха присъстващите с новите специалности, които обучават кадри като рехабилитатори и специалисти в СПА туризма.

Представители на Техническия университет пък предложиха техните студенти като добра работна ръка при поддръжката на материалната база в хотелите. 

В контекста на срещата бе обсъдена и възможността Варна да работи по-активно за удължаване на туристическия сезон.

Това можело да стане чрез културен туризъм и рекреационен туризъм.

По информация на председателката на ПК "Култура и духовно развитие" Даниела Димова от това лято всички театрални формации, оркестри и други културтрегери, които кандидатстват за финансиране от фонд "Култура" ще бъдат ангажирани да изнесат поне по едно представление безплатно на туристите по комплексите.

Отделно от това ще се правят отстъпки, в случай, че туроператорите водят групово туристи във варненският театър, опера и други културни институции.

Председателят на УС на Съюза на екскурзоводите в България, Валери Гочев, сподели добрите си впечатления от Франция, където кадрите в туризма са стимулирани с отлична социална държавна политика. 

"Там хората, които работят в туризма 4 месеца, получават 4 месеца обезщетение. Ако работят 7 месеца, получават 9 месеца обезщетение. Учениците в специалностите, свързани с туризъм, работят три седмици месечно, за което им се плаща около 600 евро и учат една седмица", разказа Валери Гочев.

Той сподели, че средната възраст на екскурзоводите у нас е около 57 годни, а младите хора нямат желание да упражняват тази професия у нас и бягат зад граница.

Присъстващите споделиха одобрението си относно идеята на министър Николина Ангелкова да бъде създаден Национален съвет по обучение на кадрите в туризма, за да се набележи стратегия за справяне с проблема. 

Представители на бранша споделиха още, че учениците и студентите, които се обучават в сферата на туризма, знаели само на теория нещата, не и на практика. Най-често те постъпвали на работа с изискването за висока заплата, но без нужния ценз и реална подготовка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Черно море в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: