Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна осъмна с въпроса "Де е България?" и вдъхновяващи цитати
Автор: Пламена Николова 14:17 / 30.10.2020Коментари (0)1579
Двуметрова книга със заглавие "Де е България" и арт кубчета с родолюбиви цитати на младежи от България, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна беше открита в морската столица.

Изложбата носи името "Варна – град на младите, иновациите и културно-историческото наследство". Тя е реализирана с подкрепата на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет в сътрудничество с община Варна. Инсталацията е подарък за гражданите и гостите на морската столица по повод Деня на народните будители. Тя отбелязва и успешното завършване на ежегодния семинар на Фондация Българска Памет под надслов "Силна национална идентичност/Силна европейска идентичност", който за 26-ти пореден път се проведе край Варна. 

Изложбата беше открита от д-р Моника Панайотова (член на Консултативния съвет на Фондация Българска Памет и бивш заместник-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.) и кмета на Варна Иван Портних.

"Инсталацията съчетава елементите на минало и съвремие, на творчество и история, на дигиталното и иновативното. Изложбата представлява своеобразен мост между миналото, настоящето и бъдещето и между поколенията, запазвайки както спомена за нашите будители жив, така и събуждайки будителска искра в младите хора", сподели пред медиите д-р Моника Панайотова.

Кметът на Варна Иван Портних се обърна към присъстващите младежи с думите: "Аз съм абсолютно съгласен, че България е там, където има и един българин и вярвам, че всички вие ще бъдете не само приятели и посланици на град Варна. Ще се радваме да се върнете тук, за да продължите вашето образование или професионална реализация!".

Двуметровата книга на входа на Морската градина се отваря, досущ като истинска, а в нея гражданите могат да открият QR код, който да сканират с мобилния си телефон, в замяна на което да получат безплатно дигитална презентация по повод Деня на народните будители. Същата може да бъде видяна и на: http://bgmf.eu/art-exhibition/

Сред посланията в арт инсталацията силно се откроява патриотичната нотка, която ни напомня, че всеки българин, независимо къде се намира, винаги ще носи част от България със себе си.

Всички цитати, поместени в изложбата, са на младежите, участници в семинара на Фондация Българска Памет от България, Албания, Република Северна Македония, Сърбия, Украйна и Молдова и  имат за цел да бъдат препратка за уважение и обич към България и мечта за заедност в Европа.

Автор на проекта е екипът на Фондация Българска Памет, а съоръжението ще радва посетитетели на град Варна през целия месец ноември.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: