Варна осъмна в бял капан

Автор: Пламена Николова
Коментари (18)
07:56 / 06.01.2017
15977
Прогнозите на синоптиците се оправдаха и Варна осъмна в бял капан, предаде репортер на Varna24.bg.

Още снощи над морския град заваля дъжд, а бурен вятър блъска в прозорците на варненци цяла нощ. В малките часове на деня над града започна да се сипе обилен сняг, който тази сутрин вече беше покрил улици, булеварди и автомобили.

Въпреки стряскащите прогнози обаче много варненци тръгнаха за работа с личните си возила, разчитайки на обещанията на местните институции, че в града ще бъдат взети драстични мерки за справяне със ситуацията.

Пълна мобилизация и увеличение на дежурните екипи на фирмите, ангажирани с поддържането на пътната мрежа в града - това са част от превантивните мерки, предприети по нареждане на кмета Иван Портних във връзка със синоптичната прогноза за влошаване на времето, съобщи Купен Пашов, началник-отдел "Дейности по защита на населението" към Община Варна преди два дни.

Заради очаквани опасно ниски температури 127 души са настанени в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, каза Таня Василева, началник-отдел "Социални услуги и проекти", като е създадена необходимата организация в приюта за допълнително настаняване на хора.

Още в края на миналата година със заповед на кмета Иван Портних 5-ти и 6-ти януари бяха обявени за неучебни дни за училищата в Община Варна, с цел превенция срещу разпространението на вирусни заболявания и заради очаквано рязко застудяване в края на седмицата.

От Община Варна призоваха гражданите да укрепят всички възможни предмети по тераси, балкони и фасади на сгради; при обилен снеговалеж да се ограничи ползването на лични превозни средства, за да се улесни дейността на снегопочистващата техника; периодично да се почистват прилежащите тротоари и пешеходни зони пред домовете, офисите и магазините; да не се допуска паркиране на лични и служебни превозни средства пред или в непосредствена близост до контейнерите или бобрите за сметосъбиране, за осигуряване достъп до тях на сметосъбиращите машини; препоръчва се пътуване извън населеното място при крайна необходимост.

Гражданите могат да подават сигнали на оперативния дежурен при Община Варна на тел. 052 820 112 .

Шефът на фирма "Градски транспорт" Злати Златев увери, че всички автобуси и тролейбуси ще бъдат отоплени.

В Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са проверени комуникационно-информационната система, връзките между филиалите на територията на областта, както и комуникацията с екипите в линейките и с другите болнични заведения, съобщи директорът на центъра д-р Мая Рашева.
Извършена е извънредна проверка на техническото състояние на санитарните автомобили, на противозамръзващите течности, скъсаните вериги са подменени с нови. На шофьорите е наредено да поддържат резервоарите пълни с гориво.

Наличен е кризисният резерв с медицински изделия и лекарства. Спешните мерки са взети след извънредно заседание на кризисния щаб в Центъра за спешна медицинска помощ във връзка с очакваното влошаване на метеорологичната обстановка.

Във всяка районна служа от областта е осигурен по един пожарен автомобил с по-висока от нормалната проходимост. Това каза пък комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна. 

Всички общини във Варненска област са декларирали пълна готовност за справяне със снегонавяванията и отрицателните температури, заяви Стоян Пасев - областен управител на Варненска област.

7 верижни машини са на линия, за да спасяват бедстващи хора при евентуалната усложнена зимна обстановка. Три от тях ще са на територията на град Варна.
Пасев увери, че е разпратил екипи, които обикалят по общините, за да се информират за нуждите от съдействие по места.

14 са екипите на енергоразпределителното дружество в региона, които ще се грижат за отстраняване на авариите, за да няма хора без ток в студените дни и нощи. Бригади на ВиК също са готови да реагират бързо ако възникнат проблеми.

"Създали сме необходимата организация да снабдяваме хора с хляб и вода, ако има затворени пътища и блокиран достъп до селища на територията на областта" - допълни Стоян Пасев.
Той каза, че кметовете са подготвили и специални помещения, където могат да бъдат обгрижени хора, заседнали в преспите с автомобилите си.

Освен Военноморските сили с техника за снегопочистване ще помагат и от пристанището, летището и частните фирми.

Болните на хемодиализа и родилките от областта ще бъдат транспортирани навреме до Варна.

 


Виж коментарите (18)

Още по темата (419):
23.10.2017 Климатолог: Зимата си идва бавничко, еленчетата са готови да разнасят подаръци на децата
09.10.2017 Над 80% от шофьорите навлизали в проходите с летни гуми в почивните дни
19.04.2017 Зимата се завръща утре, температурите рязко падат! Идат вятър, дъжд и сняг!
15.03.2017 Завръща ли се зимата? По-добре вижте това!
14.03.2017 Какво време ни очаква до края на март?
27.02.2017 Над Черноморието ще бъде предимно слънчево и почти тихо
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).