Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна отбелязва Седмицата на православната книга
Автор: Екип Varna24.bg 14:08 / 25.08.2015Коментари (0)836
© Impact Press Group
Множество инициативи са предвидени в рамките на Седмицата на православната книга, която ще се проведе във Варна. Това каза за Радио "Фокус" - Варна Борислав Аврамов, отговарящ за мисионерската дейност и работа с младежта във Варненската и Великопреславска митрополия. 

Той посочи, че тази година ще бъдат представени два филма, които са свързани със светии, които са живели в България. Първият е посветен на живота на Мария Дохторова. Вторият филм, който е предвидено да бъде показан на варненската публика е посветен на живота на архиепископ Серафим Соболев, който е погребан в Руската църква в София.

"Това са две личности, които са оставили голям отпечатък в духовния живот на България през XX век. Те имат все още живи духовни чеда и вече са в навечерието на тяхната канонизация. Освен това по време на Седмицата на православната книга, като съпътстваща проява ще бъдат показани тези два филма, за да може да запознаем християните още повече техния живот", каза още Борислав Аврамов.

Той добави, че иска да акцентира специално върху присъствието на Лимасолския митрополит Атанасий, който е един от учениците на току що канонизирания атонски монах Паисий Светогорец. "Всъщност той е митрополит в Лимасол, Кипър и е един от най-актуалните в момента християнски автори и проповедници, който ще ни донесе посланието на Светогорската духовност. Митрополит Атанасий ще разкаже на варненци за своите контакти със старците на Света гора, а освен това ще бъдат представени и две негови книги, които излязоха съвсем наскоро на български език. 

Освен него, за трети пореден път на събитията посветени на православната книга във Варна ще пристигне и Черногорския митрополит Амфилохий. Той е митрополит на цялата местна църква и също е известен духовник в Сърбия с това, че е ученик на Св. Юстин Попович. 

Искам да отбележа, че във Варна ще бъде и протойерей Александър Торик - руски свещеник, който е автор на няколко православни романа за младежи - изключително интересно явление, почти уникално в целият православен свят. За първи път ще бъдат представени неговите книги в България, те все още не са преведени на български, но в Русия, това е един от най-купуваните църковни автори", допълни Аврамов.

Той заяви, че няма как да се пропусне и Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който е митрополит в една от най-големите епархии в Руската православна църква. По думите му, това са големите имена като духовници, а домакинството в морската столица ще бъде осигурено от Варненския митрополит Йоан.

"Забравих да добавя, че от Русия също сме поканили д-р Атанасий Зоитакис, който е председател на православно издателство Света гора. Той е руснак от гръцки произход, който прави изключително много за разпространение на атонската духовност в Русия. Така, че в Седмицата на православната книга ще дискутираме теми за съвременността, модерното и традиционното, като ще търсим решения за днешния ден", каза в заключение Борислав Аврамов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Лоша инфраструктура във Варна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: