Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна отново е плаж, море и романтика
Автор: Пламена Николова 11:03 / 01.07.2022Коментари (5)8533
Не случайно наричат Варна морската столица на България. По това време на годината градът се превръща в клокочещо от емоции и забавления място. Дори и в делничните дни плажът е пълен, а крайбрежните заведения привличат клиенти с обновен интериор и менюта, видя репортер на Varna24.bg

Крайбрежната алея остава предпочитано място за разходки, релакс и забавления за малки и големи. Прави впечатление обаче, че две от култовите чешми, символ на алеята, не работят. Самотно и "тъжно" е и езерото, което беше една от атракциите на това място. На места все още стоят дискретни табели, че се набира персонал. 

Според поставена информационна табела на плажната ивица, сянката е на цена от 5 лева. Толкова струва и шезлонг на ценралния плаж. 

Варненци и гостите на града имат и богато разнообразие от културни събития, които могат да посетят в рамките на сезона. Музеи и галерии отварят широко врати с интригуващи експозиции.    

Varna24.bg припомня и историята на Варна като курортен град, споделена на страницата на регионалната библиотека:

На 23 май 1921 г. с царски указ е разпуснат Варненският общински съвет. Окръжният управител назначава тричленна комисия, която да управлява общината до провеждането на нови избори. За председател на комисията е избран известният земеделски деец Йордан Пекарев, а за членове – д-р Наум Бочев и инж. Илия Христов.

Най-важното решение на комисията е обявяването на Варна за курортен град “с един хинтерланд, включващ пространството между селата Кестрич, Голяма Франга, Аджемлер, Белово (Гебедже) и Галата". Това става с постановление N 21 от 10 юни 1921 г., което определя посоката за превръщането на Варна в специален курортен морски град, който така преобразен не само ще създаде условия за поминък на населението, но градът ще бъде и една гордост за България – “неговото име ще се носи наравно с Ница, Монте Карло, Ривиера и пр. знатности“.

На 19 юни 1921 г. става официалното откриване на “банския сезон". На тържеството присъстват представители на държавната и общинска власт, дипломатически лица, акредитирани във Варна, висши духовници и граждани. След отслужване на молебен, г. Пекарев държи реч, в която заявява:

“Чрез курортирането ще се привлече вниманието на всички нуждающи се от морско лечение и въздух и вън от пределите на България, защото естествените условия на Варна са една рядкост на европейския континент… Варна като морски град има предимството и в климата, чистотата на водата и плажа, липсва и комарния бич, тъй известен в други морски курорти. С една реч, градът Варна със своята прелестна околност, подпомогнат и от човешката енергия, ще представлява едно рядко изключение в дарованията и удобствата за нуждаещите се от морски въздух, морска вода, морски пясък и морски радиеви лъчи – от животворни условия."

С официалното признаване на града за морски курорт, Общината получава правото да събира курортни такси от летовниците, както и да сключва заеми от банката за развитие на курортното дело.

Варненските кметове, управлявали града в периода 1881-1935 г.

Следващите кметове на Варна – Теодоси Атанасов, Златан Бръчков, Господин Ангелов и Христо Мирски, управлявали Варна до 1925 г., продължават да развиват идеята на Йордан Пекарев.

Морската градина има вече желязна ограда, а на входа е поставен “истински астрономически телескоп". Открит е и Летният театър (на мястото на сегашния планетариум) – дървена сграда, покрита отчасти с ламаринен покрив, отчасти с тенти, с примитивна сцена и дървени пейки. Тук летни концерти изнасят варненското певческо дружество “Морски звуци", създадено през 1925 г., хоровете на варненските училища и православните храмове, духовият оркестър. Има и лятно кино – “Глория Палас". Кметът Златан Бръчков е инициатор за възобновяване на строителството на новата театрална сграда. Направеното свидетелства, че за варненската общественост представата за града като курорт се свързва и с развитието му като културен център.

Идеите на следващия кмет Господин Ангелов за привличане на чужди фирми при построяване на морските бани, модерен хотел и казино се реализират на по-късен етап.

Тържествено откриване на новите централни морски бани във Варна

Най-големи заслуги за превръщането на Варна в морското летовище на България има кметската управа начело с Петър Стоянов. Той е един от създателите на Лигата за курорта Варна през 1925 г. На 5 февруари 1926 г. се основава Културно-просветно читалищно дружество, което още с встъпването си в длъжност започва подготовката на Първите български народни музикални тържества (днес ММФ “Варненско лято"). Тържествата се провеждат от 23 юли до 1 август 1926 г. През мандата си Петър Стоянов подпомага и организирането на занаятчийските изложби във Варна.

Най-голям е приносът на кмета и неговите помощници Богдан Елефтеров и Иван Върбанов за бързото изграждане на модерните морски бани. Построяването им се осъществява с активното съдействие на инж. Янко Мустаков, арх. Дабко Дабков, инж. Йосиф Стоянов. В словото си на официалното откриване на баните (1 август 1926 г.) Петър Стоянов подчертава: “Днес ние празнуваме завършека на една от точките в политиката на Общинския съвет. Нека с общи усилия направим Варна да бъде истински курортен пункт, който да дарява здраве и живот".

Освен плаж, море и въздух, образцовият курорт има преди всичко икономически цели, които могат да се постигнат чрез хотелите, ресторантите и увеселителните заведения, а също и чрез културни и спортни прояви. Курортът се нуждае от благоустроен град с хубави улици и площади, с електрификация и с добро водоснабдяване, както и от развита търговия и пазари.

В статията “Утрешна Варна"  в брой 149 на Варненски общински вестник от 3 декември 1927 г. се дават насоките за постигане “великолепната фасада на тази нова Варна, обърната към величествената морска стихия, която й носи и богатствата и красотите си."

С тези задачи се заема варненската община след обявяването на Варна за курортен град.




Още по темата: общо новини по темата: 78
20.07.2022 »
15.07.2022 »
13.07.2022 »
12.07.2022 »
12.07.2022 »
12.07.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.07.2022 г.
0
 
 
Варна отдавна е баталясала,ударила дъното и продължава да дълбе.Никакво развитие-нито транспортно,нито екологично,нито туристическо,нито икономическо най-важното.Е*ати морето,е*ати романтиката,жалко е!
Aнонимен
на 02.07.2022 г.
0
 
 
Гардеробът за багаж на жп гара Варна е закрит!След 8 часово висене на гарата с 2 деца и 3 куфара не искам и да си помисля за Варна!
Aнонимен
на 02.07.2022 г.
0
 
 
Доброжелателно пожелавам на Варна растеж....но се забелязва само в цените Празни магазини с оттегчени продавачки.Тъжни погледи на хората . Няма туристи, на всичко отгоре невероятна мръсотия.Мирише на кучешка урина . Няма ли , кошчета за боклук за минувачите? Не мога да позная ,Варна .Прехвалената ни морска столица в такъв вид... Съжалявам, наистина нищо не е подобрено... с тъга го казвам, и се надявам на бъдещи разумни управници Бог да пази България
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: