Варна отвя 5 държави - спечели купа и награди от престижна международна надпревара

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:33 / 24.02.2023
1245
Варна се сдоби с купата "Млад готвач на годината 2023" от 12-ото Международно кулинарно състезание на Южна Европа. Надпреварата се проведе от 17 до 20 февруари в Солун Гърция.

Престижното събитие се организира на всеки две години от Асоциацията на готвачите в Северна Гърция в сътрудничество с Международния изложбен и конгресен център HELEXPO в Солун и под егидата на Световната асоциация на готварските общности (WACS).

В условия на жестока конкуренция с участници от Гърция, Сърбия, Турция, Кипър и Северна Македония, нашите кулинари - шеф-инструктори и студенти на Институт по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт - Варна завладяха жури и публика и грабнаха медали във всички категории, в които участваха, научи Varna24.bg.

Безспорен победител с три златни медала е Александър Александров – студент в 1-ви курс, специалност Гастрономия и кулинарни изкуства. Той безкомпромисно надви всички участници в категориите "Вегетарианско ястие“, "Устойчива морска храна“ и "Птиче месо“ и заслужено спечели титлата "Млад готвач на годината 2023“. В първата категория Алекс впечатли международното жури с ястието си "The duck nest". В категория "Устойчива морска храна“ младият шеф готвач представи "The sea breeze catch". "Черешката“ на представянето му бе ястието "Quail variations“, а именно пъдпъдък с еспума от ерусалимски артишок, крокет, сос "Жу“, равиоли от целина и туил от ерусалимски артишок.

Със сребърен медал се отличи шеф-инструктор Калоян Колев, който взе участие в категория "Ресторантски десерт“ с кейк с орехи и липов мед, панакота с лавандулов мед и лавандула, бисквита с липов мед, еспума с вкус на орехи и лавандулов мед, пукаща захар и крем и желе от облепиха. Основен акцент в десерта бе българския мед, а концепция цели да насочи вниманието към по-широката употреба на този уникален и полезен продукт, както и към темите за стимулиране на производството на мед и защита на пчелите, които са изключително важни за околната средата.

В отборното състезание студентите Андония Филумена Цървенкова, Димитър Пасков и Любомир Митев "изиграха“ брилянтно съчетание в три действия, а концепцията им бе отражение на любовта и грижата към природата. Менюто им включваше предястие "By the Lake" – сушена и пушена дъгова пъстърва с еспума от ерусалимски артишок, сос от кисело мляко, компресирани репички, пресни кълнове и айоли с черен чесън; основно "In the fields" – агнешко филе с обвивка от спанак и пилешки муслин, редуциран агнешки сос с мента и нар, качамак с трюфел, глазирани с мед моркови, спаначено пюре и сотирани гъби Шимеджи и десерт "In the forest" – Дъб от тъмен шоколад с пълнеж кремообразен мус от шоколадов трюфел, ментов мъх, ябълков туил и кули от горски плодове.

Целият екип на Институт по кулинарни изкуства заслужи и специално отличие от Организационния комитет, а именно декоративно брандирано плато, символ на състезанието.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).