Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна почете 185-ата годишнина от рождението на граф Игнатиев
Автор: Екип Varna24.bg 15:34 / 30.01.2017Коментари (0)1699
© Черно море
Има паметни личности, които освен дипломатическа следа, оставят и сърцето си по страниците на човешката история. Без излишна драма, но с почит, преклонение и любов Варна си спомни за рождението на един изключителен дипломат, без чиято помощ може би нямаше да дочакаме така желаното освобождение на България от 5-вековно турско робство. За 185-та годишнина от рождението на граф Игнатиев бе обновен гранитният постамент с надписи пред неговия паметник, пише "Черно море".

"Благодаря на Варна и на България за грижливото опазване на паметта на приятеля на страната ви граф Игнатиев" - каза по време на церемонията извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България - Н. Пр. Анатолий Макаров. Молебен пред паметника в градинката зад театъра отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Венци и цветя положиха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, Варненска и Великопреславска митрополия, почетният консул на Република Индонезия, Областна дирекция на МВР, Апелативния и Окръжен съд, районните кметове, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите от запаса и резерва, десетки организации и признателни граждани. Специално за честването от София дойде българското подразделение на руските рокери "Нощните вълци". Тържественото честване се организира от Община Варна, съвместно с Генералното консулство на Руската федерация във Варна.

Гранитният постамент има надписи върху четирите си страни и бронзов бюст на граф Игнатиев. На лицевата страна в основата на бюста е поставен фамилният герб на Игнатиеви. Паметникът е изграден в чест и в памет на голямата любов на граф Игнатиев към българите. Тази привързаност и вяра в освобождението му е проявена на два пъти - веднъж след април 1878 г. и втори път, когато подготвил и подписал Сан Стефанския мирен договор. След Априлското въстание, докато светът потресен мълчал, граф Игнатиев, който по онова време е извънреден и пълномощен посланик на Русия в Цариград, подготвя доклад и го прочита пред посланиците на Великите сили в Цариград, настоявайки за официална среща на високо равнище. Личните му срещи с представители на европейските правителства успяват да осигурят на 19 март 1877 г. присъствието на Великите сили във Форин офис в Лондон. Това важно постижение на граф Игнатиев е последвано от още по-важния Лондонски протокол, който развързва ръцете на Русия по отношение на Турция. Тя не приема условията на протокола. В резултат на тези събития на 12 април 1877 г. император Александър ІІ подписва в Кишинев манифест и обявява война на Турция. Тази война влиза в историята под името Освободителна и завършва с освобождаването на България. Тогава именно император Александър ІІ изпраща граф Игнатиев да очертае нова България в границите от Варна до Охрид и от Дунав до Бяло море и да я отнесе в Сан Стефано - предградие на Цариград. Там граф Игнатиев прилага своя проект към мирния договор и дава съгласие преговорите да започнат. В късния следобед на 3 март 1878 г. те приключват и граф Игнатиев съобщава на главнокомандващия княз Николай: "Имам чест да поздравя Ваше височество с подписването на мира." Съобщавайки вестта за края на Освободителната война, граф Игнатиев става част от най-красивата страница на българската история. Той отказва да участва в Берлинския конгрес, където българските земи са разделени и присъединени към съседни страни.

Отказва се и от дипломатическа кариера. Остава член на Държавния съвет и се пенсионира. 24 години по-късно на 14 септември 1902 г. по обяд във Варненския залив акостира руският броненосец "Георгий Победоносец" с княз Николай Николаевич на борда. Българският параход "Надежда" оповестява с топовни салюти влизането на броненосеца в залива и цялото население се струпва около пристанището. В 5,30 ч. следобед от лодките на брега слизат княз Николай Николаевич, граф и графиня Игнатиеви, генералите Столетов, Драгомиров, Куропаткин, Соболев и Радецки. Тогава още Негово сиятелство граф Николай Павлович Игнатиев се провъзгласява за почетен гражданин на Варна в знак на дълбока и искрена признателност, за заслугите му към нашето отечество. Издига се бюст на графа в естествена величина в градината "Цар Освободител". Автор на паметника е Жеко Спиридонов. Монтиран е през август 1906 г. в Градската градина.

Всяка година на Трети март, след тържествената литургия, празничното шествие се отбива пред паметника, кметът държи реч за граф Игнатиев и всички заедно се отправят към гроба на руските войници в Приморската градина. През 1945 г. тази традиция е прекратена, а през 1962 г. озеленителско решение прекарва алеята точно през градинката на паметника. На 17 януари 2002 г. група варненски патриоти се събират пред паметника, почистват около него и организират скромно тържество със заупокой по случай 170 години от рождението на граф Игнатиев. Така е възстановена паметта на граф Игнатиев във Варна. Дейността на Гражданския комитет е подпомогната финансово от Генералното консулство на Руската федерация във Варна. На 17 януари 2003 г. годишнината от рождението на графа е чествана пред обновеното пространство на паметника, оградено с нова гранитна площадка и декоративна верига. Именно там и днес Варна се поклони пред паметта на един наистина голям приятел на България, който не само с думи, но и с последователни действия помага за Освобождението ни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (398) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: