Варна почете 2 юни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:48 / 02.06.2019
1896
Варна почете 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България с общоградско поклонение пред паметника на поета-революционер на Алеята на възрожденците в Морската градина. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва, след което с военен ритуал бяха положени венци и цветя пред паметника на Ботев. 

Във Варна преди около две години бе поставен и паметен знак с портрета на големия поет и революционер в Ботевата градинка. Идеята бе на инициативен комитет от деца, родители и учители от ОУ "Христо Ботев", а реализацията от Община Варна. Автор на творбата е варненският скулптор Живко Дончев. 

Ботевата градинка е създадена през 1936 г. от активисти на младежката организация на местното национално родолюбиво дружество "Отец Паисий". Само за няколко месеца ентусиастите успяват да почистят терена, да направят градина, да оформят алеи на мястото на запустялата площ и да оградят облагороденото пространство. Те именували новата градинка Ботева, за да подчертаят основните характеристики на своите цели – родолюбие, бунтарство и прогрес, за да изразят духа на своето време.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).