Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна почете паметта и подвига на Апостола
Автор: Пламена Николова 12:49 / 19.02.2019Коментари (0)2615
Стотици варненци, представители на институциите в града, ученици и организации се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Морската градина, предаде репортер на Varna24.bg

По повод 146 години от гибелта на Дякона заупокойна молитва отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а след това присъстващите отбелязаха с минута мълчание на колене преклонението си пред паметта на героя. 

Венци и цветя пред барелефа на Апостола бяха поднесени от името на областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, ВМС, митрополията, районните кметства, консулствата в града, училища, чийто патрон е Левски, политически партии и патриотични организации. 

Ето какво каза в словото си по повод годишнината от обесването на Левски митрополит Йоан:

"Вглеждайки се в паметта на Васил Левски иеродякон Игнатий разбираме, че човек живее своя живот от своята рождена дата до датата на неговата смърт. Но, като че ли датата на неговата смърт е повече чествана от датата на неговото рождение и това не е случайно, защото осмъртяването на този човек го направи всъщност безсмъртен. Един човек, който посвещава живота си на вярата и приема монашество. В тази обединеност на вяра и любов към род и родина и отечество, подкрепена от вярата и любовта към Бога, надделява любовта към родината и желанието за нейното освобождение. Подвигът на Васил Левски е един национален, патриотичен подвиг. Затова с едно изречение - чедото на светата църква става национален герой. Това е онази истина, която ние възприемаме, защото в изследването на неговия живот е установено, че когато е бил в тази си битност в манастира и решава да тръгне по пътя си, когато е имал възможност е носел своето расо. Той е търсел покаянието и изповедта. Ние имаме едно вярващо сърце с изключителна любов и разбиране, че освобождението на България трябва да се подготви и той жертва себе си именно в тази идея. Левски е търсел своето упования  в Бога, сред светите обители, сред монахини и монаси, неговите братя и сестри. Националният герой има ореол, той е жив в съзнанието и на най-малките и на най-големите човеци 146 години след смъртта му, но това ще продължи и след 200-та годишнина и няма да има край това живо присъствие в народната памет, в паметта на светата църква. Бог да прости този човек, който не можа да почине от старост, защото той избра този път на подвиг и дръзновение. Той пострада а една друга кауза и идея, но надделяването на тази любов е вречена ъв вярата в Бога и любовта към него. Бог да го прости, вечна и блажена да бъде паметта на иеродякон Игнатий, живият пример за всеки българин, за всеки човек, за любов, жертвена готовност, сила, мъжество, смирение, кротост, честност, истина...Ние не говорим за мъртъв човек, а за жив, защото всички пред Господа са живи. Вечна и блажена да бъде неговата памет. Амин!"

Организатор на честването е Община Варна, а съорганизатори - Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска митрополия, район "Приморски" и читалище "Васил Левски - 1945".

Част от тържественото отбелязване на годишнината от гибелта на героя вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: