Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬арна пое дълбоко въздух, животът "закип€" по улиците на морската столица
јвтор: ѕламена Ќиколова 09:54 / 04.05.2020 оментари (9)8880
¬арна пое глътка въздух след дългите дни на изолаци€ и стрес заради коронавируса. «ажаднели за слънце варненци масово изл€зоха на разходка в ћорската градина и по централните площади на града в почивните дни, вид€ репортер на Varna24.bg.†

Ѕолшинството от хората се възползваха от падането на забраната за носенето на предпазни маски на открито, но не липсваха и такива, които не свалиха маските дори в топли€ съботен ден.

’ората като че ли забравиха обаче за спазването на дистанци€та от 2,5 метра и опи€нени от пролетта и красотата наоколо,†спокойно се разхождаха в близост до непознати.

ѕулсът на града се усети и от завръщането на познати€ на варненци уличен музикант ¬енци-барабаниста, който огласи ларгото с изпълнението си върху улично кошче и провокира у минувачите желание да потанцуват.

¬ъпреки неистовото желание на всички да се върнат час по-скоро към нормални€т начин на живот, припомн€ме призива на кмета на града »ван ѕортних от преди н€колко дни:

"ƒо момента превантивните мерки в града дават резултат - ¬арна е с минимален брой заболели от коронавирус, без смъртни случаи, далеч назад по брой заразени след останалите големи градове като —офи€, ѕловдив, Ѕургас, —тара «агора, ѕлевен. Ѕлагодар€ на всеки един варненец, който отговорно спазва инструкциите на Ќационални€ оперативен щаб, на всички медици, полицаи, социални работници, които съвестно изпълн€ват задачите си. ќт всички нас зависи дали заразата тепърва ще плъзне в града. ћерките са €сни Ц† спазване на дистанци€, недопускане на събиране на големи групи от хора. ѕрипомн€м, че случаите на заболели от коронавирус се увеличават всеки ден и опасността не е отминала. Ќапротив, заплахата расте. «атова мол€ всички за спазване на правилата, за отговорност към себе си и останалите. ѕри установ€ване на гол€мо струпване на хора, което създава и най-малка опасност за здравето на варненци, забраната за посещени€ в парковете ще бъде отново въведена!У, коментира†»ван ѕортних.

≈то какво гласи и заповед на здравни€ министър  ирил јнаниев от вчера, с ко€то допуска посещени€та на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведени€ за бързо обслужване, питейни заведени€ и кафе сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки:

а) разполагане на масите по начин, осигур€ващ разсто€ние не по-малко от 2,5 метра между т€х и не повече от четири лица на маса или на едно семейство;

б) обслужващи€т персонал да е с поставена защитна маска за лице;

в) да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;

г) да се постав€т на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

—ъс заповедта на изпълнителни€ директор на Ѕългарска агенци€ по безопасност на храните†(ЅјЅ’)†се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 05.05.2020 г.,† да определи и други изисквани€ и организаци€ на работа на тези обекти.

ƒруга точка от заповедта урежда провеждането на обучени€ от учебните центрове за обучение на водачи за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство; учебните центрове, които извършват обучение на водачи на моторни превозни средства за извършване на превоз на опасни товари и/или курсове за обучение на консултанти по безопасността; учебните центрове, които провеждат курсове за обучение на водачи за придобиване на начална квалификаци€ и за усъвършенстване на познани€та им (периодично обучение); лицата, които извършват първоначално и периодично обучение на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства; висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструкторите; учебните центрове, които извършват специална и допълнителна подготовка на морските лица; учебните центрове, които извършват обучение в областта на гражданското въздухоплаване; центровете за професионално обучение и квалификаци€ в железопътни€ транспорт.

ќрганизаторите на обучени€та са длъжни да осигур€т спазването на м€рката за социална дистанци€ и на всички противоепидемични мерки,†в т. ч.:†носене на защитни маски за лице и дезинфекци€ на използваните превозни средства и други съоръжени€.

«аповедта на здравни€ министър допуска и упражн€ването на индивидуален спорт на открито, в†т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанци€ от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

ƒопускат се и посещени€та на самосто€телни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към т€х търговски обекти, при спазването на следните противоепидемични мерки:

а)†провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Ќе се допускат лица с повишена телесна температура;

б)†осигур€ване на услови€ за спазване на дистанци€ от 2,5 метра между чакащите да вл€зат;

в) обработката и дезинфекци€та на водата в плувни€ басейн да се извършва по начин, осигур€ващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;

г) тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещени€та и другите съоръжени€ да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час;

д) осигур€ване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите;

е) ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;

ж) дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.);

з) създаване на организаци€ за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещени€ (съблекални и тоалетни);

и) разсто€нието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато едини€т чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум† 8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица или членовете на едно семейство;

к)† недопускане работата на водни атракциони, включително и такива за деца.

«аповед є –ƒ-01-249/03.05.2020 г. влиза в сила от днес, 4 май.
ќще по темата: общо новини по темата: 3756
04.06.2020 »
04.06.2020 »
04.06.2020 »
04.06.2020 »
04.06.2020 »
04.06.2020 »
предишна страница [ 1/626 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.05.2020 г.
0
 
 
“о па едно затвар€не беше, едни празни улици...
Aнонимен
на 04.05.2020 г.
0
 
 
¬енци предимно вдига шум.ѕрос€ците н€ма ли да ги разкарат от центъра?
0
 
 
Ќ€кои см€тат, че падането на изискването за маски на открито е сигнал, че всичко е приключило. ќбаче не е, за жалост.
0
 
 
–адостно е, че ¬арна е от градовете с малък брой регистрирани. ƒано бройката е реална. Ѕраво на съвестните градски и на лекарите ни :)
0
 
 
» ¬енцито пак тупка там на ти€ кофи :D
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёни 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
ѕърва лига, сезон 2019/2020
√рипна епидеми€ обхвана страната
ѕрестъпление в Ѕелозем
ѕрокуратура и ћ¬– вл€зоха в офисите на ¬асил Ѕожков
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: