Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна поема пациентите на две области без кардиолози и онколози
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 02.11.2016Коментари (0)722
© Varna24.bg
Пациентите от 12 области в страната не могат да разчитат на кардиолози и онколози, защото там няма такива специалисти. Същевременно България е в първата петица по ракови заболявания и на второ място в Европа по инсулти и инфаркти. Това показва справка на Българския лекарски съюз за областите с най-остър дефицит на лекари, предоставена на "Монитор".

За туморни маркери и специализирани прегледи хората от Търговищко и Разградско пътуват чак до Варна. На тези от Кърджалийско, Хасковско, Ямболско и Смолянско се налага да бият път до Университетската болница в Пловдив или в Многопрофилната в Бургас, за да им направят необходимата диагностика за рак. Софийските лечебни заведения и Плевенската университетска болница пък поемат хората от Видинско, Ловешко и Монтанско. 

Стотици километри пътуват за контролни прегледи дори тези, които са в тежка и среднотежка форма, тъй като в повечето случаи на месец и половина-два раковоболните трябва да бъдат наблюдавани.

Във Враца онколог няма. На Нина И. се налага да взима през два месеца по един-два дни отпуска, за да води съпруга си на химиотерапия в Университетската болница в Плевен. За всяко пътуване тя трябва да търси и познат с шофьорска книжка, който също да не е на работа, който да ги закара със семейния автомобил, тъй като тя не шофира.
Подобно на тях в университетската болница там всеки трети раково болен е от друга област.

Истинска криза има за лъчетерапевти. С изключение на университетските центрове в София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма.

Инвазивната кардиология в последните години е една от най-предпочитаните специалности от младите лекари у нас заради доброто заплащане, високите технологии и модерни практики. Независимо от това такива специалисти има предимно в университетските центрове, в областни градове са не повече от един-двама, а в градчетата въобще няма такива лекари. Без нито един инвазивен кардиолог са Смолян и Видин, независимо че са областни градове. Освен за кардиолози и онколози истински глад има за лекари от основните специалности - хирургия, неонатология, педиатрия, детска хирургия, съдебна медицина и анестезиология. Детските хематолози са концентрирани предимно в София, Плевен и Пловдив. Нито един детски хематолог няма в Бургас.

 Там няма специалист по кръвта дори за възрастни. Когато има специфичен случаи, лекарите от Многопрофилната болница изпращат пациентите си директно в столицата. Семейство с осеммесечно бебе, страдащо от таласемия (вид анемия), се налага да пътува през три месеца до София, за да изследват детето и да му преливат кръв. Подобно на тях пътуват още десетина други деца от Бургаска област. Нито един неонатолог няма във Врачанско, Търговищко и Видинско. 

По един такъв лекар има в Смолянско, Монтанско, Ямболско и Разградско. Затова, когато акушер-гинекологът установи рискова временност, веднага изпраща бременната за хоспитализация в Университетската болница "Майчин дом" в София.

Лекарското ни съсловие застарява, алармираха от Българския лекарски съюз. В Хасково например повече от половината хирурзи и ортопеди са над 60-годишна възраст. Хората с бъбречни кризи от Гоце Делчев и Пиринско бият път до Университетската болница в Пловдив, тъй като в Благоевград нефролог няма. Без бъбречни специалисти са още във Видин, Враца, Ямбол и Разград. В половината страна няма специалисти по обща медицина, 58 на сто от всички тях са в предпенсионна възраст.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: