Варна поема почти всички социални услуги на областта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:39 / 04.07.2018
1759
Варна поема почти всички социални услуги на областта, а базата и сградният фонд вече недостигат. Това съобщи шефът на общинската дирекция "Социални дейности“ Таня Василева на среща в областна управа. Поводът бе обществено обсъждане на концепцията на проектозакона за социалните услуги, съобщава Черно море.  

Когато се разкриват нови услуги, те трябва да се насочват към по-малките селища във Варненска област, за да по-равномерно разпределени, предложи Василева. По отношение на общественото обсъждане тя посочи, че в концепцията не е отчетено новото райониране на страната. 

Концепцията разкрива всъщност съдържанието на бъдещия закон. В нея са предвидени оказването на универсални и специализирани социални услуги, каза Адриана Григорова, директор на дирекция "Социално подпомагане“ – Варна. Нейното предложение бе утвърждаването на минимален пакет от социални услуги, който да се заплаща от държавата. Досегашният начин с правене на стратегия и планове за 5 години доведе до диспропорции, добави тя. Новото в проектозакона е, че се предвижда създаването на нова агенция към социалното министерство, която ще се занимава само с регистрацията, лицензирането и контрола на услугите. Сега например има хосписи и старчески домове, които са извън контрол, поясни Григорова. Тя добави, че с новия нормативен документ ще бъдат изработени и нови стандарти, с които ще се получи и остойностяване на новите услуги. 

Началникът на РУО – Варна, Венцеслава Генова предложи да се промени начина за отпускане на помощи за ученици, които отсъстват от училище. И по-точно  за това дали да се пита семейството какво точно да е подпомагането – в натура или не. Причината е, че има немалко случаи, в които родителят по различни причини лишава детето от отпусната помощ. Важното е тя да отива точно по предназначение, посочи Генова. 

В общественото обсъждане на проектозакона участваха представители от почти всички общини във Варненска област. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).