Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна посреща Десетата нощ на литературата на 12 май
Автор: Пламена Николова 09:01 / 12.05.2021Коментари (0)1133
©
Десетата нощ на литературата е една от най-чаканите майски вечери на тази дълго чакана пролет.  

През тази година Нощта ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт, с грижа за здравето на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да пропуснете началото, съобщиха за Varna24.bg организаторите на събитието.  

Началото е на Лятната сцена на Държавен куклен театър Варна, където литературните произведения ще бъдат в превод и оригинал. Там организаторите Ви очакват между 18 и 20 часа. След което заведението "Кубо" на Рибарския плаж ще приеме литературната щафета. Там на откритата сцена между 20.30 и 22.30, в съпровод на музика на живо с любими изпълнители, ще бъдат четени още откъси от произведения на съвременни европейски писатели. 

Във Варна традиционно част от книгите се представят освен в превод на български, и в оригинал. И тази година са подбрани текстове на български писатели, издадени в превод на друг европейски език. 

Програмата:

18:00 – 20:00

Държавен куклен театър Варна

Лятна сцена 

Литература в превод и оригинал 

Италия – "Детският влак“ на Виола Ардоне. На български четат актьорите от Държавен куклен театър Варна Мария Томова и Теодор Христов. На италиански чете Луиза Педрони Пенс (Италия) от името на Почетното консулство на Италия във Варна.

Испания – "Република от светлина“ на Андрес Барба. На български чете Диляна Петрова от Студио "Театър“ и ЧДГ "Мамината къща“. На испански чете Ана Исабел Диас (Испания), преподавател по испански в LFI Международен френски лицей – Варна.

България на испански – Българските поети в "Мостът“ - двуезична антология за колумбийска и българска поезия със съставител и преводач Александра Евтимова. Ще бъдат представени поетите Валентин Дишев, Александър Христов, Виолета Кунева в превод и оригинал. На български четат Тино – музикант, Никола Йорданов – танцьор на "The Center" и актьор на Студио "Театър“ и Теодора Стоянова от литературното събитие "Спирка за разкази“ на сдружение "Кашалот“. На испански четат Мийер Адриан Вентеро Санчес и Адриана Фернанда Санчес Дуссан (Колумбия).

България на живо – На живо четат българските поетеси Доника Кирова и Биляна Тодорова. Представят ги Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ – Варна и Росица Тодорова, преподавател в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ – Варна

Португалия – "Кварталът“ на Гонсало Тавареш. На български чете Росица Тодорова, преподавател по философия в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ – Варна. На португалски чете Карлош Мануел Годиню Салвадор (Португалия), собственик на EDNO cafe - Португалското кафе във Варна. Книгата ще представи Румяна Станева от Представителството във Варна на Португалския културен и езиков център "Камойш“.

20:30 – 22:30

КУБО – Рибарски плаж - Крайбрежна алея - литература и музика

Музика на живо с Polina

Великобритания – "Суинг тайм“ на Зейди Смит. Чете певицата Polina.

Полша – "Звездни дневници“ на Станислав Лем. Чете журналистът от Радио Варна Мартин Николов. Книгата представя Юлия Петкова от издателство "Колибри“

Франция – "Театър-1“ на Ерик-Еманюел Шмит. Четат актьорите от Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ – Станислав Кондов и Константин Соколов. Книгата представя Ива Дикова – аташе по сътрудничество в областта на френския език към Представителството на Френския институт във Варна

Северна Македония – "Преображения“ на Владимир Мартиновски. Чете музикантът Тино

Подборът на заглавията, с изключение на българските, е на културните институти и посолствата на европейските държави в България. Изборът е от наскоро преведени и издадени текстове от техни национални автори.

Нощта на литературата в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация "Детски книги“, които заедно с издателствата и преводачите подбират представените чрез откъси литературни произведения.

Организатори на Нощ 2021 за Варна са фондация "Аморфа" и дирекция "Култура и духовно развитие“ към Община Варна в партньорство с читателските пространства.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: