Варна посреща египетски мумии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:35 / 05.06.2015
1235
Глава от мумия на жена, бронзови статуетки и теракоти на различни египетски божества, са само част от експонатите, които ще гостуват на Регионалния исторически музей във Варна. Те са част от изложбата "Следи от древен Египет, Леванта и Месопотамия по българските земи".

Варненци и гостите на града ще имат удоволствието да се порадват на изложбата между 5 юни и 30 септември в зала "Юг" на Археологическия музей. Откриването е днес от 17:00 часа

Целта на този нетрадиционен подход е да представи възможно най-голям обем от специфична и разнообразна информация по атрактивен и лесен за възприемане от широката публика начин, твърдят организаторите от Националния археологически институт с музей към БАН-София, Регионален исторически музей-Шумен, историческите музеи в Балчик, Свищов и Котел както и Института по океанология-Варна.

Гостите ще видят още камък за стриване на зърно и тежест за пресоване на маслини; различни видове медни слитъци, ювелирни изделия, битови предмети оформени като бюстове на африканци и нубийци, монети с изображения на персийски владетели и източни божества. Ще бъде показан под лупа и скарабей, който е един от символите на Древен Египет.

Акцентът на изложбата е глава от мумия на жена, подарена на Карел Шкорпил от руския консул във Варна Александър Рачински в края на XIX век. За първи път ще бъдат показани пред публика и четири глинени плочки с клинопис заедно с превод на текстовете върху тях. Плочките произхождат от Ирак (земите на древния Вавилон) и са датирани в VI в. пр. Хр. Те са донесени от българският дипломат и общественик Петър Матеев в края на XIX в. и са част от фонда на историческия музей в град Котел.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).