Варна празнува 24 май вълнуващо и цветно!

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
11:47 / 24.05.2022
8317
Вълнуващо, цветно, емоционално, Варна отбелязва 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде репортер на Varna24.bg.

Хиляди деца, родители, учители, общественици, се включиха в уникалното празнично шествие, което премина от площад "Св. Св. Кирил и Методий" по булевардите "Мария Луиза" и "8-ми приморски полк".

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества се включиха в традиционното празнично шествие, което тази година изпълни с красота и вдъхновение центъра на морската столица. 

Празничната програма започна в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично“, а малко по-късно, в 10 часа на площада пред Катедралния храм бе издигнато българското знаме. По традиция празникът започна с фолклорна композиция, а в небето полетяха цветни балони с буквите от българската азбука и гълъби.

След това под звуците на химна "Върви, народе възродени“ тръгне и колоритното празнично шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Следваха блокове на носители на "Награда Варна“ за 2022 - III ОУ "Ангел Кънчев“, ОУ "Петко Р. Славейков", Специално училище за ученици с нарушено зрение "Професор д-р Иван Шишманов", Медицинския университет " "Проф. д-р Параскев Стоянов“ и училища, честващи юбилеи - Професионална гимназия по текстил и моден дизайн / 125 години/ и Основно училище "Георги Сава Раковски“ /75 години/. По бул. "Вл. Варненчик" бяха разположени всички блокове на детските градини. Те бяха водени също от носители на награда "Варна" - детска градина №23 "Иглика“ и ДГ №38 "Маргаритка“, следвани от детска градина №6 "Палечко“ /75 години/, детска градина №10 "Карамфилче /50 години/, детска градина №18 "Чайка“ /50 години/. 

Шествието се движише в две успоредни колони в отделните платна на бул. "Мария Луиза“ до кръстовището с бул. "Сливница“. След това част от блоковете продължиха по бул. "Осми Приморски полк“, а друга - по бул. "Сливница“.

На 25 май като част от празничната програма предстои и Концерт-спектакъл "Минало, настояще, бъдеще“ на ЧСУ "Аз съм българче“. Той ще започне в 17.00 часа в зала 1 на ФКЦ- Варна.

Красивото е омоционално отбелязване на прекрасният празник на културата, науката и духовността, вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (125):
27.05.2023 Кметът на Казанлък с емоционални думи за поминъка на Долината на розите
27.05.2023 Диян Стаматов: Политическата среда превръща образованието ни в един спрял
влак
27.05.2023 Проф. Знеполски: Няма нищо по-страшно от несвободния човек
25.05.2023 Интересни лица на приема на президента
24.05.2023 Росен Желязков се срещна с Лоренцо Фонтана в италианския парламент
24.05.2023 Президентът организира прием по случай 24 май
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).