Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна предава на САЩ българин, обвинен за компютърни престъпления и банкова измама
Автор: Екип Varna24.bg 15:34 / 06.12.2016Коментари (0)1018
© Varna24.bg
Състав на Апелативния съд във Варна потвърди решение на Варненския окръжен съд (ВОС) от 10 ноември тази година, с което е допусната екстрадицията на Красимир Николов, издирван от съдебните власти в САЩ, за да бъде изправен на съд за три престъпни деяния - компютърни престъпления, измама по електронен път и банкова измама.

Втората съдебна инстанция остави без уважение жалбата на защитата на Николов срещу решението на ВОС за предаването му на компетентните власти в САЩ.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че 44 годишният българин е в ареста с временна мярка за неотклонение задържане за срок от 60 дни от 10 септември тази година.

Междувремнно по дипломатически път чрез помощник федералния прокурор на Западен район, Пенсилвания е пристигнала официалната молба за екстрадирането му.

Спрямо Николов и други лица има внесен обвинителен акт за компютърни престъпления, измама по електронен път и за банкова измама, извършени в периода от ноември 2015 година до септември тази година. Според изпратените от САЩ документи, българинът и другите лица са участвали в сложна международна схема за измамно електронно прехвърляне на пари от онлайн банкови сметки на голям брой пострадали граждани на Америка. 

Престъпното деяние е ставало чрез кражби на идентификационните данни за влизане в банковите сметки. Компетентните власти на САЩ са посочили и заявление за конфискуване на имуществото и приходите на обвинените в престъплението лица. За банкова измама законът в Америка предвижда наказание до 30 години лишаване от свобода.
За да потвърди решението за предаването на Николов на американските власти и Варненският апелативен съд се позова на ЗЕЕЗА и на Договора за екстрадиция между правителствата на САЩ и Република България, подписан на 21 май 2009 година. Престъпните деяния, за които българинът ще бъде изправен пред съда не са политически, военни, не са погасени по давност и за тях Николов не е съден задочно. За този род престъпления в Америка не се предвижда смъртно наказание. Втората съдебна инстанция потвърждава изводите на ВОС, че няма опасност нашенецът да бъде преследван по етническа, религиозна, расова или друга причина. Съдът счита, че няма основание да се счита, че Николов може да бъде подложен на мъчения или изтезания.
Варненският апелативен съд се запозна с жалбата на адвокатите на Красимир срещу отказа на Окръжна прокуратура Варна да образува спрямо него наказателно производство, което да се води в България и да бъде основание за отказ от предаването му в САЩ. Съдът счита, че суверенно право на прокуратурата е да повдига или не обвинение и тъй като в настоящия момент спрямо Николов у нас няма висящо производство, то няма и основание за отказ от екстрадирането му.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава допусната от ВОС екстрадиция на Красимир Николов, издирван от съдебните власти в САЩ, за да бъде изправен на съд за три престъпни деяния е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: