Варна предава на гърците българин, за да бъде разследван за крупна кражба

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:58 / 11.03.2019
1899
Състав на Варненския апелативен съд потвърди като законосъобразно решение на Окръжен съд – Варна от 28 февруари тази година, с което се допуска екстрадицията на Ахмед Ах., издирван от гръцките власти, за да бъде разследван с други лица за съучастие в крупна кражба, извършена в град Ираклия в източен Крит, Гърция. Въззивната апелативна инстанция съд остави без уважение жалбата на българина срещу решението за предаването му на гръцките власти.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Ахмед бе задържан под стража през м.януари т.г. на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена на 4 декември 2018г. от апелативен прокурор от източен Крит. Компетентните гръцки власти са настоявали за ареста и предаването на Ахмед, за да бъде наказателно преследван за кражба, извършена в съучастие с други лица през февруари 2015 година от дома на местен жител. Според ЕЗА, няколко български граждани след предварителен сговор и в съучастие проникнали през балконската врата на чуждия дом, задигнали голяма сума в евро, ключ от автомобил, документи и множество бижута – всичко на стойност 221 800 евро. Кражбата е престъпление, което се наказва максимум с 10 години затвор в Гърция, а се преследва от закона и в България.

Варненският апелативен съд споделя основанията на първата съдебна инстанция, допуснала екстрадицията на българина. И този съд намира, че престъплението не е извършено цялостно или частично на територията на РБ, не е подсъдно на български съд, не е изтекъл предвидения давностен срок, а Ахмед не е търпял и не търпи наказание за това деяние в страна, която не е членка на ЕС.

Решението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава екстрадицията на Ахмед Ах., за да бъде разследван с други лица от гръцките власти за крупна кражба, извършена в град Ираклия в източен Крит е окончателно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).