Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна се очертава като града с най-висок данък върху имотните сделки
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 21.12.2015Коментари (0)1049
© Varna24.bg
Предложението на председателя на финансовата комисия Станислав Иванов да бъде завишен данъка върху придобиването на имущество предизвика разпалени дебати на днешното заседание на комисията, предаде репортер на Varna24.bg.

"Направих справка и се оказва, че в най-големите градове на страната данъкът варира между 2,2 и 2,5 % от стойността на пазарната цена на имота. В тоя смисъл исканото завишение от 2,6 на сто на 3 на сто от оценката на имота ще класира Варна на първо място в страната", каза по време на заседанието съветникът Христо Атанасов. По негова информация през 2013 г. местната хазна е заложила като очаквани приходи от имотни сделки 13 млн.лв., през 2014 г. - 16,6 млн.лв, а реално са получени 24 млн.лв. Затова и през 2015 г. очакваните приходи са в този размер, но реално са влезли с 6 млн.лв. по-малко. Затова за 2016 г. общината очаква от данъка да влязат в бюджета на града 17,6 млн.лв.

Атанасов допълни, че за разлика от другите налози събираемостта на този данък е на 100%, тъй като няма как при сделка да се размине плащането му.

Въпреки първоначалните изявления, че няма да има завишение на данъците в морския град, днес от администрацията благодариха за предложението и заявиха, че няколко милиона приход в повече ще допринесе за подобряване на градската среда и зоните за отдих.

"Амбициозната капиталова програма не може да бъде развита и реализирана без добра събираемост и приход, затова благодарим на Общинския съвет за тази инициатива", каза зам.-кметът Пейчо Пейчев.

Против увеличаването на налога се обяви Борислав Гуцанов, който изрази мнение, че ако това се случи, фирмите няма да декларират реалната стойност на имотите, за да избегнат по-високите данъци и на практика постъпленията в хазната вместо да набъбнат, може да спаднат.

Гуцанов даде предложение да се гласува за амнистия на физически и юридически лица, които имат дължими данъци, така че ако ги платят до края на тази година да им бъдат опростени лихвите.

Колегата му Светлан Златев цитира публикация в пресата, според която през 2016 г. се очаква бум на руснаци, желаещи да закупят имоти по нашето Черноморие. В тази връзка Златев предложи да бъде одобрено увеличението за тази година, а през 2017 г. данъкът да бъде отново намален.

"Няма полубременна жена. Ако сега вдигнем данъка, няма връщане назад. Затова отново предлагам да го запазим в тези му параметри, за да няма обратен ефект. Да не се опитваме да изтупаме до прашинка брашнения чувал на варненските семейства", допълни още Гуцанов.

Според Янко Станев пък в последният месец от годината варненци масово плащали данъци и до края на декември имало реални шансове бюджета да набъбне. След решението да прекратят дебатите съветниците гласуваха положително предложението за увеличение на данъка върху имотните сделки и то бе прието с 11 гласа "за".  Окончателното решение предстои да бъде взето на заседание на местния парламент, което ще се проведе в последните работни дни от годината. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: