Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна се превръща в цветна столица
Автор: Пламена Николова 13:48 / 11.04.2019Коментари (0)4349
Пъстроцветните килими от красиви цветя може да превърнат Варна не само в морска, но и в цветна столица. Красивите фигури, които виждаме в Морската градина, по булевардите и в градинките, са дело на специалисти към ОП "Управление на проекти и озеленяване", коментира за Varna24.bg  Стоян Аргиров, директор на предприятието. 

"В момента се наслаждаваме на есенното зацветяване, което е извършено в края на миналата година. Виждате всички теменужки и лалета са нацъфтели. Ще им се радваме до края на април. Предстои пролетно-лятното зацветяване, което стартира в началото на май до средата на юни. Ще бъдат подменени изцяло всички цветни фигури. Във всяко районно кметство си има избрана фирма по Закона за обществените поръчки.

Стремим се всяка година зацветяването да бъде различно, изненадващо и да радва гражданите. Средствата, заделени за Морската градина за цветя и насаждения са в размер на 175 000 лв. В момента в парка са нацъфтели над 52 000 лалета, а след като прецъфтят ще засеем летни цветя с бурен цъфтеж, които позволяват килимни фигури.

На 13 април заедно с пролетното почистване в градината ще бъдат засадени и сто броя фиданки в близост до местата, където преди това са били отрязани изсъхнали дървета. В момента тече ремонт за над 2,5 млн.лв. в Морската градина. Той предвижда възстановяване на розариума, на Алпинеума и макета на Черно море. Алпинеумът ще бъде възстановен с водните каскади, за да придобие обликът, който си спомняме от преди 20-30 години.

Към края на април ще бъдат изнесени 9-етажните цветарници, които са засадени с каскадни мушката, както и палмите. Изчакваме подходящо време, тъй като се съобразяваме да няма слана и да не бъдат попарени. Винаги в първите дни, когато извадим цветарниците има кражби, не зная дали заради поверието, че крадено цвете се хваща. Стараем се бързо да попълним липсващите цветя. Не е приятно за никой, умолявам гражданите да не прибягват към такива деяния", каза Стоян Аргиров.

Експертът допълни, че няма повод за притеснение при драстичното окастряне на дърветата във Варна, което се извършва задължително след съгласуване с ландшафтен архитект с цел подмладяване на короната и обезопасяване.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: