Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна се включва в Световния ден за борба с остеопорозата
Автор: Пламена Николова 13:42 / 19.10.2020Коментари (0)1362
©
На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, а през настоящата година за първи път това се случва в условията на глобална пандемия. В тази връзка, Международната фондация по остеопороза отправя послание да не се пренебрегват грижите за здравето на костите, въпреки извънредните обстоятелства и да се наблегне на здравословното хранене, редовната физическа активност, навременната диагностика и лечение.

Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна се присъединява към тези препоръки и за шеста поредна година се включва с кампания, посветена на Световния ден. Инициативата традиционно протича с отстъпки в цените за изследване.

И тази година всички, записали час до 20 ноември, ще ползват 50 % отстъпка от изследването на Цяло тяло или Три контролни зони (лумбални прешлени, тазобедрена става и предмишница). Изследванията се правят само с предварително записан час на телефоните на центъра: 052 / 803 900 и 0888/ 088 991.

Центърът е изграден на територията на ДКЦ "Чайка“ (Курортна поликлиника) във Варна. С оглед избягване на струпванията и контактите между пациенти, изследванията се провеждат единствено с предварително запазени часове. Центърът е с индивидуален вход и чакалня, което е допълнителна гаранция срещу смесването на пациентопотоци.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите. Последствията са чести фрактури, които могат да доведат до инвалидизация и дори до смърт. Заболяването е наречено "тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика. Въпреки многото съвременни методи за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Веднъж възникнала, тя променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.

Най-сигурният метод за установяване на костна плътност е Декса изследването, при което оптимални, в зависимост от възрастта и здравния статус, са следните 2 възможности:

Изследване на Цяло тяло -  Препоръчва се като златен стандарт при профилактични  изследвания за пациенти, които се изследват за първи път или такива, при които не е установена загуба на костно вещество (остеопения) при минали изследвания. Освен за превенция на остеопорозата, изследването дава също важна информация за процентното съотношение на мускулна, костна и мастна тъкан, като изчислява много по-точно Индекса на телесната маса (BMI - Body Mass Index). Този индекс е важен критерий за  оценка на общо физическо състояние при спортисти и при жени преди менопауза.

Изследването на Три контролни зони -  Препоръчва на всички пациенти, които вече имат регистрирана намалена костна плътност (остеопения), тъй като се счита, че в посочените зони загубата на костно вещество е най-прогресивна.

Периодичните скринингови кампании с преференциални цени са повод за хиляди хора за първи път да се погрижат активно за здравето на своите кости. Вече над 7000 пациента от Варна и региона са се изследвали за остеопороза като част от подобни инициативи. Развито заболяване се регистрира при 28% от изследваните, а при други 40% има стартирал процес на костна загуба – т. нар. остеопения.

Остеопенията държи сериозен дял също при пациентите под 50 г. възраст, които традиционно не се разглеждат като рисков контингент. Именно в етапа на остеопения е най-подходящо да се започне лечение с оглед запазване качеството на живот на индивида. Затова, профилактиката не бива да се оставя на заден план дори в сложната ситуация, в която се намираме.

Бъдете отговорни и не спирайте да се грижите за Вашето здраве!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: