Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще черпи норвежки опит в областта на общественото здраве
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 31.10.2017Коментари (0)1335
©
Варна ще задълбочи сътрудничеството с норвежкия регион Oстфолд в областта на общественото здраве. Чуждият опит и възможностите за партньорство бяха обсъдени по време на посещение на варненска делегация в Норвегия. В нея участваха председателят на ПК "Здравеопазване" към Общински съвет - Варна доц. Антоанета Цветкова, представители на общинската администрация и неправителствения сектор, както и експерти в тази област. Визитата бе в рамките на проект "Регионално партньорство за здраве и устойчиво развитие", финансиран по програма БГ07 "Инициативи за обществено здраве", като целта бе обмяна на добри практики в процесите на създаване на здравна стратегия и политика.

Варненската делегация представи състоянието на общественото здраве в България, след което бе направен паралел с Норвегия. В тази връзка бяха дискутирани допирните точки между двете страни и региони с цел адаптиране и прилагане на норвежкия опит в българския контекст. Идеята е да се разработи модел за Варна, съобразен с политическите, икономическите, социокултурни особености на нашия регион.

"Работните срещи бяха съчетани с интерактивни демонстрации на успешни практики за привличане на деца, учащи, възрастни в различни програми за подобряване на физическата активност, изграждане на здравословни навици за хранене, за движение, за усвояване на знания и социална ангажираност. Демонстрациите бяха направени в научен център, изграден специално за създаване на подходяща среда за постигане на тези цели", разказа доц. Цветкова.

"Във всички презентации, демонстрации и дискусии като червена нишка минаваше темата за доброволчеството, взаимната помощ и доверието към институции и хора, която беше представена като основната предпоставка за благополучието на норвежкото общество", допълни тя.

По думите на доц. Цветкова постигнатото в Остфолд в областта на общественото здраве е реалистично и за Варна. Това може да се осъществи чрез сътрудничество между здравните власти, университетите, неправителствения сектор, бизнеса и медиите.

"Има добър работещ норвежки модел. Имаме подкрепящи международни партньори и сега е подходящият момент да направим крачка за изграждане на подобен модел и във Варна в името на по-доброто здраве и социално благополучие на хората в нашия регион", каза в заключение доц. Цветкова.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: