Варна ще е първият град в България със станции за зареждане на водородни автомобили?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
15:36 / 14.03.2019
3947
Варна може да стане първият град в България със станции за зареждане на водородни автомобили. В момента се проучват възможности за тяхното изграждане, съобщи в интервю за Дарик кметът Иван Портних. Като част от стратегията морската столица да стане зелен град той посочи още изграждането на парк в квартал "Възраждане" и проекта за такъв във "Виница".

След обновяването на парка в квартал "Аспарухово" той ще се превърне в естествено продължение на Морската градина, където в момента също се извършват ремонти, посочи още Портних. По думите му в града вече са изградени 25 километра велоалеи, а мрежата ще бъде разширявана.

Варна се нарежда след София по БВП на глава на население и градът става все по-атрактивен за чуждите инвеститори. 15 аутсорсинг компании вече имат офиси. Компанията "Coca-Cola" ще изгражда база край Варна, като оттук ще управлява бизнеса си в цяла Югоизточна Европа. Техният интерес е заради високия потенциал на кадрите, смята Портних.

"Финансовото състояние на общината е изключително стабилно и това е отразено в проверките на всички институции. Кредитният рейтинг на Варна е изравнен с националния със забележката, че е по-добър от него, но такъв не може да бъде присъден. Затова и обявихме рекордна макрорамка в размер на близо половин милиард лева. При встъпването ми в първия мандат през 2013 г. макрорамка от 250 млн. лв. изглеждаше фантастични и нереално".

След завършването на булевард "Левски" и текущите ремонти на основни отсечки, усилията ще бъдат насочени към малките улици и междублоките пространства.

Строителството на нова библиотека ще струва около 30 млн. лв. Част от средствата ще дойдат от общинския бюджет, а за останалата част от сумата ще се търси помощ от държавата.

Варна ще кандидатства по европейски проекти за обновяване на всички читалища в града. Тази година предстои ремонт на читалището в квартал "Владиславово". Средства са предвидени и за реконструкция на филиала на театъра в морската столица.

Кметът посочи, че културният календар се адаптира към туристическия сезон и даде за пример музикалния фестивал "Варненско лято", който тази година ще започне през месец март и ще продължи до ноември.

"Градът ни направи голяма крачка с навлизането на нискобюджетните авиокомпании. Надявам се на успешен летен сезон. Засега има ръст при записванията на туристи от Великобритания, Чехия и Полша".

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).