Варна ще има нови автобуси за 9 млн. лв., пускат билетната система до 10 юни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
14:16 / 31.05.2016
7210
Община Варна кандидатства за закупуване на три електромобила по първата национална програма за стимулиране използването на екологично чистите електрически и хибридни превозни средства. Програмата се управлява от Националния доверителен екофонд към МОСВ, в който постъпват средства от продажбата на емисионни квоти. "Така ще дадем добър пример и ще покажем на хората, че това е екологично по-евтин начин за придвижване", поясни днес кметът на Варна Иван Портних.

Той припомни, че във Варна се възстанови и разшири тролейната мрежа, а част от автопарка на общинския превозвач "Градски транспорт" е с обновени превозни средства. 

"Амбицията ни е следващата година дружеството да разполага със 100% нови автобуси - те са по-чисти от екологична гледна точка и имат по-малки разходи за ремонт, което ще даде възможност и качеството на услугата да се подобрява", каза Иван Портних. Той допълни, че всички линии от градския транспорт вече са прехвърлени на общинската фирма.

 "Направихме нещо изключително значимо за града. През всичките тези години, печелившите линии са били обслужвани от частния превозвач, а нерентабилните - от общинския. Сега икономическата ситуация е коренно различна. Първите цифри са изключително окуражаващи и показват, че приходите, които се генерират от "Градски транспорт" на дневна база, позволяват дружеството да покрива своите експлоатационни разходи, да обслужва старите си задължения, трупани във времето, и да може да инвестира в автопарка си", каза кметът. 

"Помните, че в годините назад имаше опити за фалит на дружеството. Към днешна дата с нескрито задоволство казвам, че въпреки явната и скрита съпротива на много фактори, чрез всички усилия, които хвърлихме, "Градски транспорт" е фирма, която ще може сама да се надгражда", заяви Иван Портних. Той посочи, че в одобрената инвестиционна програма на общината са заложили 9 млн. лв. за закупуването на нови превозни средства.

Стана ясно още, че до 10 юни трябва да заработи и новата билетна система в града. Автобусите са оборудвани с новите устройства, но все още не е приключила процедурата по тяхната фискализация, допълни Иван Портних

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).