Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще има приют и кризисен център за бездомни и социално слаби деца
Автор: Пламена Николова 13:26 / 26.04.2021Коментари (0)2694
Както Varna24.bg съобщи, днес на ул.“Петко Стайнов“ №7 ще се направи символична "първа копка“ по проект: "Подобряване на социалната инфраструктура в гр. Варна".

Финансирането на проекта е по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент е Община Варна.

Работата по проекта коментира днес Таня Василева, директор на дирекция " Социални дейности в община Варна, предаде репортер на Varna24.bg.



"Проектът предвижда ремонт и реконструкция, смяна на предназначение на бившите общежития в приют за времнно настаняване на бездомни и социалнослаби деца както и кризисен център за деца. Две ще са социалните услуги, приютът е с капацитет 50 места, а услугата кризисен център за деца с 20 места. Двете общежития блок А и блок Б ще бъдат изцяло ремонтирани и реконструирани да отговарят на потребностите на децата, които ще бъдат настанени в тях.

В приюта ще са предимно бездомни деца и социално слаби деца, които нямат подслон. Там ще бъдат организирани дейности в подкрепа на тези деца. Освен осигуряване на подслон и храна, ще бъдат и предоставени услуги във връзка с тяхната интеграция, съдействане за намиране на работа, консултации с административни услуги, психологическа подкрепа. С тях ще работят психолози и социални работници, за да могат тези деца да намерят своето място в обществения живот на град Варна.

По отношение за кризисен център за деца, това са деца които са в риск в семействата им и дирекция "Социално подпомагане" е предприело такава мярка за закрила и настаняване в кризисен център, така че след направление и след оценка от дирекция "Закрила на детето", тези деца ще бъдат настанени в центъра, където ще се работи с тях. Ще се търсят възможности за връщането им в семействата след преодоляване на риска, който съществува за тях, риск от домашно насилие или някакви други дейности.

Капацитетът е достатъчен, нека не забравяме че освен услугата приют за настаняване  на бездомни деца, която ще се реализира и в момента има подадено проектосключен административен договор по ОП "Развитие на човешките ресурси", ние имаме и местна услуга приют ,така че двете услуги ще функционират паралелно и са достатъчни за посрещане нуждите на гр Варна и оказване подкрепа на тези деца.

В приюта за временно настаняване децата ще се приемат вечер и ще се изписват сутрин, като това ще продължава в период минимум 3 месеца до отпадане на нуждата от предоставяне на тази услуга и намиране на последваща реализация на нуждаещите се деца. Освен осигуряване на подслон има много съпътстващи социални услуги и мерки, с които да бъде преодолян риска и продължително пребиваване в съответната услуга. По оперативна програма "Региони в разстеж" се предвижда до края на годината да бъдат приключени и СМР-тата, като там имаме осигурено финансиране по оперативна програма "Региони в разстеж" имаме и съфинансиране от страна на община Варна", обасни Таня Василева.

Общата стойност на проекта е 3 311 011,19 лева. От тях БФП - 2 772 332,39 лева, от които Европейско финансиране - 2 356 482,53 лева и Национални фондове - 415 849,86 лева и собствен принос на бенефициента - 538 678,80 лева.

Срокът за изпълнение на проекта е от 10.10.2019 г. до 10.04.2022 г.

Главната цел на проекта е осигуряването на подходяща социална инфраструктура за лицата, ползващи социални услуги на територията на община Варна.

Очаквани резултати: Подобряване на условията за предоставяне на социални услуги за потребителите и персонала; предлагане на по-ефективни услуги в общността и последващо намаляване на съществуващите форми на социално изключване; възможност за прилагане на съвременни подходи в работата с целевите групи за защита, социална сигурност, задоволяване на техните потребности, консултиране и информиране чрез:

Повишаване качеството на социалната услуга "Кризисен център за деца в риск“;

Подобряване на материалната база и създаване на защитена и подкрепяща среда за деца в риск;

Осигуряване на подслон на бездомни и социално слаби лица и повишаване на качеството им на живот чрез подобряване на условията за предоставяне на социалната услуга "Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица“.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: