Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще има първата в страната кухня за деца на специални диети
Автор: Екип Varna24.bg 08:26 / 04.07.2018Коментари (0)2064
©
Тече процедура за изграждането на кухня майка за деца на специфичен хранителен режим във Варна. Това съобщи за Медийна група "Черно море“ изпълнителният директор на "Ученическо и столово хранене“ д-р Божанка Георгиева. В момента сме на фаза "Технологичен проект“. Според него капацитетът на кухнята, която ще е първа в страната, ще е за 250 – 300 деца с различни заболявания. Парите за изграждането й ще бъдат заложени в бюджет 2019 на общината, като се очаква обектът да бъде завършен до края на идната година, прогнозира д-р Георгиева.  

Тя припомни, че кухнята майка ще бъде изградена на територията ма МГ "Д-р Петър Берон“, за което Общинският съвет във Варна предостави на общинското предприятие столовата и кухнята на учебното заведение. Ние разработихме съобразен с изискванията технологичен проект и го предоставихме за съгласуване в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Предстои ОбС да вземе решение за финансиране на обекта. След като това стане, ще започне етап за цялостно проектиране на новата кухня майка, каквито са изискванията на Закона за устройство на територията, каза още д-р Георгиева. 

Тя посочи, че в момента общинските предприятия "Ученическо и столово хранене“ и "Комплекс за детско хранене“ осигуряват по пилотна програма на общината безглутинови и безказеинови диети за около 165 варненски деца и ученици. Броят на подрастващите, нуждаещи се от специфични хранителни режими, обаче расте – има немалко малчугани с чернодробни, бъбречни, стомашно-чревни и други заболявания. Това наложи изграждането на подобна кухня майка, обясни д-р Георгиева. С нейното пускане в експлоатация, което се очаква в края на 2019 г., качеството и ефективността на специфичните диетични ястия ще се увеличи значително, бе категорична тя. 

Мненията дали дадено дете се нуждае от специфичен хранителен режим ще дават не родителите, а семейните лекари, педиатрите или други медицински специалисти, имащи отношение към конкретното заболяване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: