Варна ще има първата в страната кухня за деца на специални диети

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:26 / 04.07.2018
2104
Тече процедура за изграждането на кухня майка за деца на специфичен хранителен режим във Варна. Това съобщи за Медийна група "Черно море“ изпълнителният директор на "Ученическо и столово хранене“ д-р Божанка Георгиева. В момента сме на фаза "Технологичен проект“. Според него капацитетът на кухнята, която ще е първа в страната, ще е за 250 – 300 деца с различни заболявания. Парите за изграждането й ще бъдат заложени в бюджет 2019 на общината, като се очаква обектът да бъде завършен до края на идната година, прогнозира д-р Георгиева.  

Тя припомни, че кухнята майка ще бъде изградена на територията ма МГ "Д-р Петър Берон“, за което Общинският съвет във Варна предостави на общинското предприятие столовата и кухнята на учебното заведение. Ние разработихме съобразен с изискванията технологичен проект и го предоставихме за съгласуване в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Предстои ОбС да вземе решение за финансиране на обекта. След като това стане, ще започне етап за цялостно проектиране на новата кухня майка, каквито са изискванията на Закона за устройство на територията, каза още д-р Георгиева. 

Тя посочи, че в момента общинските предприятия "Ученическо и столово хранене“ и "Комплекс за детско хранене“ осигуряват по пилотна програма на общината безглутинови и безказеинови диети за около 165 варненски деца и ученици. Броят на подрастващите, нуждаещи се от специфични хранителни режими, обаче расте – има немалко малчугани с чернодробни, бъбречни, стомашно-чревни и други заболявания. Това наложи изграждането на подобна кухня майка, обясни д-р Георгиева. С нейното пускане в експлоатация, което се очаква в края на 2019 г., качеството и ефективността на специфичните диетични ястия ще се увеличи значително, бе категорична тя. 

Мненията дали дадено дете се нуждае от специфичен хранителен режим ще дават не родителите, а семейните лекари, педиатрите или други медицински специалисти, имащи отношение към конкретното заболяване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).