Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще има светещи "зебри"
Автор: Екип Varna24.bg 17:02 / 25.12.2017Коментари (8)5865
©
Общо 237 млн. лв. по оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат вложени в модернизация на транспорта в 39 големи града. Във Варна ще правят светещи зебри, София инвестира в ремонт на трамвайни линии и нови мотриси, съобщи Министерството на регионалното развитие.
Във Варна за по-голяма безопасност на пешеходците ще бъдат изградени 25 "интелигентни" пешеходни пътеки. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника.

Министерството уверява, че ще се подобри и диспечерската програма на града - светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуса, като стойността на целия проект е 37 млн. лв.

Община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник - с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул."Придунавски", който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки, а движението ще се регулира дистанционно.

Предвижда се 124 млн. лв. да бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", а така ще се увеличи и скоростта на движение на трамваите. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска" от кръстовище с бул. "К. Стоилов" до кв."Орландовци". Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси.
През първия програмен период по програмата "Регионално развитие" в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв., припомня министерството.

Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.
С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, а за удобство на гражданите бяха монтирани по спирките 1975 електронни информационни табла (ЕИТ), се казва в съобщението.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Стайкова Елена 1
премахни филтъра

0
 
 
Преди да стигна до светещата пътека, може да се удавя в някоя от дупките по улицата...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: