Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще избира между 4 проекта, които да й донесат милиони
Автор: Екип Varna24.bg 15:17 / 03.01.2014Коментари (0)1491
© Varna24.bg
Четири проекта продължават в надпреварата за избор на проект, с който Варна да се представи в конкурса на фондация "Блумберг филантропис" - "Предизвикателство за кметове". Проектите са:

- "Варна - зелен град" на Николай Тодоров, Младежка група "Аморфа"
- Еко комплекс "Назад към природата" на Калина Чакърова "3К-solar" АД
- Прилагане на сугестопедията като образователен метод в училищата - Фондация "Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева"
- Създаване на училище за социални, творчески и бизнес умения под наименованието "Винтидж скул" на Юлиана Недкова

Оспорваният избор бе направен от комисия в състав - Биляна Раева - представител на община Варна в Брюксел, Иван Станчов, Ламбрин Сотиров - председател на обществения съвет по култура към общината, Борислав Игнатов - архитект, Георги Камов - социален предприемач, Пламена Маринова - зам.-кмет по юридическите въпроси, Бисер Младенов - зам.-кмет по европейските проекти, Петър Йорданов - главен архитект на община Варна, Велина Велинова и Мирела Донкова - експерти в отдел "Международно сътрудничество" към общината.

"Целта на конкурса е гражданите да споделят виждания за подобряване на благосъстоянието на града като представят свои дръзки и иновативни идеи. На финала получихме 36 идеи, предоставени напълно безвъзмездно с една единствена задача - да направим Варна по-добро място за живеене", коментира Мирела Донкова. Подадените предложения са от областите:


- устойчива околна среда и екология - 11 бр
- градско развитие и благоустройство - 9 бр.
- подобряване на общественото здраве - 2 бр.
- електронни услуги - 3 бр.
- подобряване на благосъстоянието и природосъобразен живот - 4 бр.
- култура - 2 бр.
- образование - 3 бр.
- туризъм - 1 бр.
- политика - 1 бр.

"Изключително сме благодарни на всички участници в конкурса, които доказаха, че варненци са креативни и мислещи хора. Задачата на комисията при подбора беше изключително трудна. Взехме решението като спазвахме критериите на конкурса, изискващи визия, оригиналност, значимост и въздействие, възможност и потенциал за реализиране на проекта. Спряхме се на четири предложения, които събраха най-много гласове. На 6 и 7-ми януари четирите екипа ще участват в интензивен уъркшоп, по време на който ще получат допълнителни материали, отнасящи се към европейски добри практики и ще бъдат провокирани да развият своите идеи по най-добрия възможен начин с професионалната подкрепа на опитни експерти. След това ще бъде определен авторът, който ще бъде включен в работната група по окончателното формулиране и представяне на идеята", обясни Мирела Донкова.

"Изправени сме пред нелеката задача да се борим не само с останалите 5 български града, заявили участие в конкурса, но и да откроим Варна сред повече от 180 града, между които Лондон, Флоренция, Париж, Лион, Берлин, Амстердам, Барселона, Мадрид и много други. Видно е, че тук не става дума само за паричните награди - от пет млн. евро, а и за международен престиж и създаване на капацитет за по-добро управление и по-добър живот в градовете", напомниха от журито. Авторите на част от идеите, които не са класирани на първите 4 места, но имат потенциал за развитие, ще могат да участват на малко по-късен етап в допълнителен уъркшоп, по време на който ще получат индивидуални консултации за съществуващи европейски и оперативни програми, които ще дадат възможност за реализиране на идеите им.




Още по темата: общо новини по темата: 2
11.11.2013 »
15.10.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Зелен преход
Крал Чарлз е болен от рак
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: