Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще изгражда регионална бизнес зона с още 3 общини
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 14.02.2017Коментари (0)2873
©
Проект за създаване на "Зона за иновации и развитие - Варна" бе представен на българо-руски бизнес форум, домакин на който бе кметът на Варна Иван Портних. В него се включиха търговският представител на Руската федерация у нас Игор Илингин, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, председателят на ОбС Тодор Балабанов, областният управител Тодор Йотов, Пейчо Пейчев - зам.-кмет на община Варна, представители на бизнеса, на висшите учебни заведения, браншови организации, кметове на общини от областта.

"Това е събитие, с което искаме да представим Варна и региона не само като добра туристическа дестинация, но и като добра възможност за бизнес. Кое ни дава това самочувствие? По данни на НСИ за 2015 г. областта е втора в страната - веднага след София, по преки чуждестранни инвестиции. Тази година морската столица е с рекорден бюджет от над 270 млн. лв. при запазена данъчна тежест и липса на нови дългове", заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че макрорамката на местния бюджет, например, през 2012 г. е била 187 млн. лв., през 2013 г. - 211 млн. лв. , а миналата година - 243 млн. лв. Индиректни показатели, които доказват развитието на града днес, са активните инвестиции на нискотарифни авиокомпании, които осигуряват връзки с нови дестинации, развитие на строителния сектор, ниското ниво на безработица - около 4%, силният туристически сезон.

"Ново предизвикателство за нас е създаването на Зона за иновации и развитие - Варна, която включва 4 общини - Варна, Аксаково, Белослав и Девня, с опции за присъединяване на нови общини. Амбицията ни е да развием заедно възможностите за инвестиции, като съчетаваме различните преимущества на общините - свободни терени, логистика, включително използване на пристанищните мощности около езерото, работна ръка", обясни кметът Иван Портних. Той даде пример с Варна и Девня, които през 2015 г. заедно са формирали 86,5% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в района. Очакваните резултати от създаването на зоната са привличане на инвеститори и цялостно обслужване на бизнеса, откриване на нови работни места. "Предстои още много работа, благодаря на кметовете от Аксаково, Девня, Белослав за доброто сътрудничество, вярвам, че заедно ще успеем да реализираме тази идея", каза кметът на Варна.

"България е прекрасно място за развитие както на културните, така и на бизнес контактите. Това е една страна, която е традиционно отворена към Русия и е заинтересована към развитието на икономическите отношения между нашите две страни. Тук живеят хиляди руски граждани, а през последните години съществено нарасна броят на собственици на имоти", каза генералният консул Сергей Лукьянчук. Той допълни, че Русия и България са преминали през сложен и противоречив етап на преструктуриране на държавните икономики. "Този процес продължава и очевидно, че за да се постигне по-високо равнище на икономически ръст, са необходими нови взаимоизгодни проекти", каза Лукьянчук. Той цитира данни, според които през 2016 г. ,в сравнение с 2015 г., Генералното консулство е издало два пъти повече бизнес визи, което доказвало тенденцията.

"През последните две - три години Варна се преобрази. Затова през 2016г. тук бе проведена среща на българо-руската междуправителствена комисия. Вторият момент, който трябва да отбележа, е, че във Варна работят много руски инвеститори - например, големият проект на Камчия. Освен това Варна традиционно заема едно от първите места сред градовете, в които руски граждани купуват имоти. Има много руски инвеститори, които продължават да строят курортните комплекси по крайбрежието, което ще спомогне за привличане на още туристите", каза Игор Илингин, търговски представител на Руската федерация в България. Той допълни, че тази година има договореност в рамките на междуправителствената комисия. "Посочени са някои наши приоритети - възстановяване на търговския обмен, развитие на туризма. Постигната е договореност за броя на полетите от Русия - те ще нараснат два пъти до летище Варна", каза той.

Игор Илингин заяви още, че руски компании, свързани с кораборемонт във Варна, са доволни от качеството на извършените работи и от сроковете. "Навяваме се, че тази дейност ще бъде продължена в различни посоки. Имаме интерес към ремонта и към строителството на нови кораби. "Агрополихим" има контакти с руско предприятие, което предлага технологии за производство на катализатори. Това е също едно възможно направление за сътрудничество", допълни той.

Игор Илингин сподели, че руската страна е участвала в конференция, посветена на газовия хъб "Балкан". Все още нямало технико-икономическа обосновка на проекта, очаквало се това да стане факт в края на т.г. или началото на 2018 г. "Наши инвеститори проявяват интерес към варненското пристанище. Вие знаете, че напоследък то работи на печалба, поради това, че има бизнес проекти и контакти с Русия. Това засяга не само видът товари, но и тръбите за Южен поток, които се пазят в порта. Проектът сигурно ще бъде реализиран. Частично тръбите бяха изнесени, но след това се реши, че това е една хубава дестинация, и част от тръбите останаха.

По темата "Южен поток" Игор Илингин заяви още: "Ще кажа това, което каза президентът Путин - че са необходими железобетонни гаранции за проекта. Според мен той може да продължи. "Турски поток" е подписан, но той е за две тръби, а Южен поток бе проектиран на четири тръби, но принципно - да, може да продължи при наличието на гаранции".

По време на срещата Пейчо Пейчев направи презентация на Варна, а Игор Ковалев - на Централната Сибирско-търговско промишлена палата на Руската федерация. По-късно руските гости посетиха пристанище Варна, където бяха запознати с възможностите за развитие.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: