Варна ще отбележи деня на 13-те поименни безсмъртни българи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:27 / 24.08.2018
2878
На 28 август 2018 г., от 18:00 ч., в гр. Варна, в сградата на Радио Варна, ще бъде отбелязана тържествено 25 годишнината на идеята на Ваклуш Толев за "Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи" и 75-годишнината от кончината на Цар Борис ІІІ – Обединител.

В същия ден fт 17:00 ч. ще бъдат поднесени цветя пред балерефа на цар Борис ІІІ – Обединител, в градинката зад съдебната палата, между паметника на Цар Калоян и катедралния храм Св. Успение Богородично.

От 14:30 ч. в гр. Велики Преслав ще бъдат поднесени цветя пред стелата на мястото, определено за изграждане на Дом-светилището.

По инициатива на Фондация "Безсмъртни българи" и сдружение "Общество Път на Мъдростта" Денят на 13-те безсмъртни българи ще бъде отбелязан и в София, Пловдив, Видин, Добрич, Стара Загора, Хасково, Бургас и др. 

Преди четвърт век във Варна на 28 август Ваклуш Толев за първи път прокламира идеята си за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на 31 поименни безсмъртни българи. Цар Борис Трети – Обединител, Хан Аспарух, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Войн на оскърбените българи.

Те са изведени от духовния ръст на 13-вековното битие на България. Тези личности не са само минало величие, а въплъщават идеи и път за бъдеще, от които се нуждаем в настоящето. 

На 13 декември 1997 г. в Пловдив, учреден е Инициативен комитет от над сто културни институции за осъществяване идеята на Ваклуш Толев, който се обръща с възвание към българската общественост и анонсира идеята в десетки градове на страната.

На 28 януари 2003 г. във Велики Преслав, Общинският съвет утвърждава с решение листата на 13-те безсмъртни българи и място за построяване на Дома-светилище.

Изработен и дарен е архитектурен проект на бъдещия Дом-светилище от българския архитект Алеко Христов.

На 13 февруари 2005 г. официално е обявено създаването на фондация "Безсмъртни българи“, която да набира средства за изграждането на Дом-светилище за 13-те безсмъртни българи и да работи за утвърждаването на 28 август като Ден на 13-те безсмъртни българи.

На 28 август 2013 г. в София, за първи път е представена пред обществеността изложбата "13 безсмъртни българи“, която впоследствие гостува в над 30 града в страната

На 28 август 2016 г. в  Велики Преслав. Фондация "Безсмъртни българи“ откри информационна стела на мястото, където ще бъде издигнат Домът-светилище на 13 безсмъртни българи.

Учреден е почетен знак – плакет, който се връчва на личности и институции с принос към реализирането на идеята.

За първи път почетният знак – плакет с благодарствен адрес е връчен тържествено на кмета на Велики Преслав д-р Александър Горчев за приноса на Общината за реализиране на идеята.

Ежегодно чествания на Деня на 13-те безсмъртни българи се организират в цялата страна, както и тържества по повод бележити дати и годишнини от историята ни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).