Варна ще печели от минералните си води след законови промени

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
08:31 / 13.06.2018
6343
Законови промени ще дадат шанс на Варна да използва пълноценно находищата си на минерална вода, за да привлече инвестиции в сферата на туризма, които да разкрият нови работни места. Това сподели за Varna24.bg народният представител от Варна Павел Христов.

Това ще стане възможно след гласуването на вече внесения законопроект към Закона за водите.

"Внесохме предложение за изменение, касаещо 6 области в страната, но в основната си част - Варна, Добрич и Шумен. Създаваме регламент, чрез който водният ресурс от находища, попадащи на територията на няколко общини и райони едновременно, да се ползва от всички общини.

Перспектива за това е заложена още с промените в закона от 2011 г., но те не се отнасят до особените случаи, при които водоизточникът попада в обхвата на повече от една община. Благодарение на промяната във Варненска област ще се обособят отделни участъци на големи и неизползвани досега находища, за които именно поради специфичния териториален обхват досега нямаше ясен регламент.

Новите законови текстове ще позволят конкретно на общините Варна, Аврен, Аксаково, Белослав, Долни чифлик и Суворово да разгърнат своя потенциал в областта на балнеологията, СПА и уелнес туризма. Ангажимент на Общинските съвети е да приемат размера на таксите за тези води, в случай че общината ги предоставя на трето лице.

Тарифата трябва да е еднаква за територията на всяка община, а ако възникнат разногласия и не може да се постигне единно решение, проектозаконът предвижда да бъде приета тарифата, определена от Министерството на околната среда и водите. Това гарантира равен достъп на всички до ресурса“, обясни Павел Христов.

Според него след гласуването на това изменение в закона ползите за Варна ще са огромни. Създават се предпоставки за развитието на бизнес на територията на съответните общини и възможност за увеличаване на местните приходи.

"До момента голяма част от водния ресурс на Варна стоеше неизползваем - нещо, за което кметът Иван Портних отдавна алармира. Липсваше регламент за ползването на източниците, обхващащи няколко общини. Основната цел е Варна да може да следва амбицията си да се превърне в туристическа дестинация на четири сезона и привлекателна бизнес среда с повече нови работни места. Отделно обществените ползи биха били също големи, тъй като законовите промени дават възможност, когато общината използва минералната вода за обществени нужди, тарифите и таксите да бъдат или изключително ниски, или нулеви. Ще можем да ползваме термалните източници за отопление на обществени сгради, детски градини, училища и др.", каза още депутатът.

Законът предстои да бъде разгледан на второ четене в комисия още тази седмица. Очакванията са до максимум две седмици поправките да бъдат приети и от Народното събрание.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).