Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще печели от минералните си води след законови промени
Автор: Пламена Николова 08:31 / 13.06.2018Коментари (5)6231
© Varna24.bg
Законови промени ще дадат шанс на Варна да използва пълноценно находищата си на минерална вода, за да привлече инвестиции в сферата на туризма, които да разкрият нови работни места. Това сподели за Varna24.bg народният представител от Варна Павел Христов.

Това ще стане възможно след гласуването на вече внесения законопроект към Закона за водите.

"Внесохме предложение за изменение, касаещо 6 области в страната, но в основната си част - Варна, Добрич и Шумен. Създаваме регламент, чрез който водният ресурс от находища, попадащи на територията на няколко общини и райони едновременно, да се ползва от всички общини.

Перспектива за това е заложена още с промените в закона от 2011 г., но те не се отнасят до особените случаи, при които водоизточникът попада в обхвата на повече от една община. Благодарение на промяната във Варненска област ще се обособят отделни участъци на големи и неизползвани досега находища, за които именно поради специфичния териториален обхват досега нямаше ясен регламент.

Новите законови текстове ще позволят конкретно на общините Варна, Аврен, Аксаково, Белослав, Долни чифлик и Суворово да разгърнат своя потенциал в областта на балнеологията, СПА и уелнес туризма. Ангажимент на Общинските съвети е да приемат размера на таксите за тези води, в случай че общината ги предоставя на трето лице.

Тарифата трябва да е еднаква за територията на всяка община, а ако възникнат разногласия и не може да се постигне единно решение, проектозаконът предвижда да бъде приета тарифата, определена от Министерството на околната среда и водите. Това гарантира равен достъп на всички до ресурса“, обясни Павел Христов.

Според него след гласуването на това изменение в закона ползите за Варна ще са огромни. Създават се предпоставки за развитието на бизнес на територията на съответните общини и възможност за увеличаване на местните приходи.

"До момента голяма част от водния ресурс на Варна стоеше неизползваем - нещо, за което кметът Иван Портних отдавна алармира. Липсваше регламент за ползването на източниците, обхващащи няколко общини. Основната цел е Варна да може да следва амбицията си да се превърне в туристическа дестинация на четири сезона и привлекателна бизнес среда с повече нови работни места. Отделно обществените ползи биха били също големи, тъй като законовите промени дават възможност, когато общината използва минералната вода за обществени нужди, тарифите и таксите да бъдат или изключително ниски, или нулеви. Ще можем да ползваме термалните източници за отопление на обществени сгради, детски градини, училища и др.", каза още депутатът.

Законът предстои да бъде разгледан на второ четене в комисия още тази седмица. Очакванията са до максимум две седмици поправките да бъдат приети и от Народното събрание.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
пе****си,джендъри,боклуци са лабщина вАРНА
Aнонимен
на 13.06.2018 г.
+1
 
 
Хубаво е, че в крайна сметка са се сетили да развиват спа туризма. Имаме хубави минерални извори и водата от тях е редно да се използва за нещо полезно, а не да се отича в канала.
+1
 
 
Ще разгърнат,пак някакви глупости да си пълнят джобовете. България беше пълна с работещи санаториуми, вие Ги разрушихте сега се сетихте -алчни тъпаци
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: