Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще получи 3,7 млн. лв. за модернизация на града
Автор: Екип Varna24.bg 15:00 / 24.07.2015Коментари (4)2328
©
Варна получава нови 3,7 млн. лв. за реализация на 9 проекта за модернизация на градската среда и уширение на пешеходния ринг по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместен брифинг с кмета на морската столица Иван Портних.

Министърът обясни, че още от понеделник общината може да започне изпълнение на обектите и изрази надежда, че строителните дейности ще приключат до края на годината, в рамките на програмния период на оперативната програма. "Реализирайки успешно проекта Варна ще има изцяло обновен център", посочи министър Павлова.

Тя допълни, че общината е със статут на междинно звено по новата Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и съгласно регламента разполага с гарантирани 84 млн. лв. безвъзмездни европейски средства за реализация на проекти. Местната администрация обаче трябва да подаде проекти за над 150 млн. лв., с които да кандидатства допълнително. 

"Благодарение на усилията на екипите вече е в напреднала фаза и е представен в идеен вариант инвестиционната програма, с която Варна ще кандидатства. Получих уверенията на кмета, че тази инвестиционна програма ще е готова до 15 септември, предвид напредъка в подготовката на проектите", каза още министър Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството обясни, че в новия програмен период Варна ще има възможност с европейски средства да завърши модернизирането на градската среда, да разшири проекта за интегриран градски транспорт и да обнови социалната и образователна инфраструктура. 

Не малко средства са предвидени и за мерки за енергийна ефективност на публични сгради, включително на полицейски управления, пожарни служби, сгради на социалните структури и др.

Министърът отбеляза, че програмата дава шанс и за обновяване на централните сгради - паметници на културата и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в тях. "Ще обновим фасадите им, спазвайки стриктно Закона за паметниците на културата", категорична бе министър Павлова.

Извън тези проекти Варна като междинно звено по другите приоритетни оси ще може да кандидатства за допълнителни проекти и обекти със средства от ОП "Региони в растеж" - мерки за енергийна ефективност на професионалните гимназии, модернизация на центрове за спешна помощ, пътна инфраструктура, туристическа инфраструктура до обекти от национално и световно значение, паметници на културата.

"Възможностите са огромни и се върши огромна работа в тази насока", отбеляза министърът.

Пред журналисти във Варна Лиляна Павлова коментира и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Към днешна дата програмата се изпълнява с добри темпове. Общо 1150 сгради в страната вече са сключили тристранни договори за финансиране и в тях реално текат дейности, включително и строителни. В област Варна са одобрени общо 51 сгради, от които 25 в областния център. "Това са средни стойности на фона на страната и Варна не прави изключение като интерес на гражданите", отчете Павлова.

Регионалният министър и кметът Иван Портних посетиха кв. "Виница", където текат укрепителни дейности на свлачището, което откъсна връзката на квартала с града.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Тонка Георгиева 1
премахни филтъра

0
 
 
А не виждате ли какво се прави, за да е красива Варна! За какъв отчет говорите не мога да ви разбера! Чудни хора има все още!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: