Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще получи държавна помощ за фермерския пазар
Автор: Екип Varna24.bg 13:28 / 09.10.2016Коментари (0)1265
©
От следващата година всяка община, която е областен център, ще получи държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обобщавата кръгла маса, част от кампанията "Подкрепяме българското", която се проведе в София.

Тя допълни, че Министерство на земеделието и храните ще приложи този инструмент, както за подкрепа на всяка община,така и на сдруженията на производителите в различите райони в страната. По думите й, ролята на сдруженията ще бъде да организират представянето на местните производители.

Министър Танева отчете, че изложенията на български продукти, които МЗХ организира през последния месец, са били с изключителен успех. Тя благодари на всички местни власти в областните центрове, които подкрепиха инициативата, както и на производителите, които се включиха в нея. 

Тя каза още, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 %. Министърът подчерта, че само до преди две години организираноостта им е била 0.5 %. 

"През следващата година в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите", допълни Танева.

"Втора поредна година България бележи ръст във всички производства, независимо от трудностите и недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори", съобщи министърът на земеделието. По думите й, не всички страни отчитат такива показатели. 

"Най-голям ръст отчитаме при плодовете, зеленчуците и броя на животните. Между 13 и 18 % е ръстът при всяка от категориите на животните в страната", каза още тя. Министър Танева заяви, че Министерството ще спази тенденцията на ръст във всяко едно производство.

Десислава Танева обясни, че от един месец ръководството на МЗХ провежда разговори с големите търговски вериги в страната. 

"Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. Нашето предложение към търговските вериги е тези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат възможност регионалите производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си. До момента само две от тях откликнаха на нашите предложения, като от останалите получаваме предложения в различни посоки", допълни още тя.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: