Варна ще получи държавна помощ за фермерския пазар

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:28 / 09.10.2016
1273
От следващата година всяка община, която е областен център, ще получи държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обобщавата кръгла маса, част от кампанията "Подкрепяме българското", която се проведе в София.

Тя допълни, че Министерство на земеделието и храните ще приложи този инструмент, както за подкрепа на всяка община,така и на сдруженията на производителите в различите райони в страната. По думите й, ролята на сдруженията ще бъде да организират представянето на местните производители.

Министър Танева отчете, че изложенията на български продукти, които МЗХ организира през последния месец, са били с изключителен успех. Тя благодари на всички местни власти в областните центрове, които подкрепиха инициативата, както и на производителите, които се включиха в нея. 

Тя каза още, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 %. Министърът подчерта, че само до преди две години организираноостта им е била 0.5 %. 

"През следващата година в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите", допълни Танева.

"Втора поредна година България бележи ръст във всички производства, независимо от трудностите и недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори", съобщи министърът на земеделието. По думите й, не всички страни отчитат такива показатели. 

"Най-голям ръст отчитаме при плодовете, зеленчуците и броя на животните. Между 13 и 18 % е ръстът при всяка от категориите на животните в страната", каза още тя. Министър Танева заяви, че Министерството ще спази тенденцията на ръст във всяко едно производство.

Десислава Танева обясни, че от един месец ръководството на МЗХ провежда разговори с големите търговски вериги в страната. 

"Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. Нашето предложение към търговските вериги е тези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат възможност регионалите производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си. До момента само две от тях откликнаха на нашите предложения, като от останалите получаваме предложения в различни посоки", допълни още тя.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Откриха мъртъв изчезналия журналист от Варна!
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).