Варна ще приватизира 8 ателиета в центъра на града като "нежилищни" имоти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:10 / 17.01.2018
2776
Общинският съвет във Варна е обявил търг с явно наддаване за приватизация на 11 имота. Обявата е публикувана само в Държавен вестник, едно местно печатно издание и не е поместена в сайта на съвета. Според нейното съдържание всички имоти са нежилищни, пише "Дневник".

Бърз преглед на позициите в обявата обаче показва, че осем от единадесетте имота са "ателиета", три от които се намират на различни етажи в жилищния блок на бул. "Цар Освободител" №88. През миналата година той стана известен с това, че в него като "крайно нуждаещ се" във ведомствен апартамент от 110 кв.м срещу наем от 87 лв. месечно се оказа настанен зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев.

Ателиетата са с квадратура 93, 136 и 156 кв.м и начална тръжна цена съответно 81 хил. лв., 115.2 хил. лв. и 118 хил. лв. Други пет ателиета се намират в многоетажна сграда на бул. "Христо Ботев" №18 в идеалния център на Варна. Застроената им площ и са от 47 до 88.5 кв.м, а цените, от които ще започне наддаването - съответно между 47.7 хил. лв. и 68.4 хил. лв.

Справка с цените, на които в момента няколко агенции за недвижими имоти предлагат ателиета в същите райони на Варна, показва, че те се движат между 800 и 1600 евро (1600 - 3200 лв.) на кв.м.

Най-скъпите имоти, които варненският Общински съвет предлага за продажба на търг са 262 кв.м търговска площ в централната част на Варна, 849 кв.м терен заедно с къща с площ 128 кв.м на ул. "Ген. Скобелев", както и част от сграда в местността "Зеленика" с площ 230 кв.м.

Първоначалната тръжна цена на търговската площ, която се намира в непосредствена близост до т.нар. Адвокатска градинка в центъра на Варна, е 107 хил. лв., а наддаването за имота в местността "Зеленика" ще започне от 131.4 хил. лв.

Сред всички позиции в списъка с първоначалната си цена от 738 хил. лв. се откроява къщата с близо декар двор на ул. "Ген. Скобелев". Проверката на място показва, че имотът е занемарен и в момента е негоден за обитаване. Той обаче се намира в гъсто населен район, което най-вероятно го прави привлекателен за ново жилищно строителство.

Крайният срок, в който желаещите да придобият общински имот трябва да подадат документи с цената, която предлагат за него, е 16.30 ч. на 30 януари т.г. В обявата са определени стъпки за наддаването, като най-ниската от тях - 2 хил. лв., е за три от ателиетата на бул. "Христо Ботев", а най-високата - 7 хил. лв., за къщата с терен на ул. "Ген. Скобелев".

За разлика от процедурата, която сега е избрана за приватизация на общинска собственост, само през последните няколко годни местната администрация във Варна е продала чрез спорна процедура, залегнала в наредбите й, над 70 жилищни имота.

В средата на миналата година проверка на "Дневник" показа, че само за две години - 2015 и 2016, община Варна е продала на цени, над три пъти по-ниски от пазарните, 76 апартамента от фонда си за настаняване на граждани с установени жилищни нужди.

Продадените апартаменти се намират основно в кварталите "Владислав Варненчик", "Младост" и "Възраждане". Осемнадесет са в с. "Каменар", където живее голяма ромска общност, а две са в близките до централната част на Варна квартали "Левски" и "Трошево".

Справката показва също, че продадените жилища са с различна квадратура, като най-малките са около 40 кв.м, а най-големите - около 100 кв.м. Средните цени, на които са извършвани сделките, са около 508 лв. на кв.м, или около 254 евро.

В същото време големите агенции за търговия с недвижими имоти във Варна предлагат напълно идентични имоти в същите градски райони на поне три пъти по-високи цени.

Действащият в момента регламент, по който се извършват разпоредителни сделки с общински имоти, позволява продажбите да стават "на цени, не по-ниски от данъчните оценки на имотите". По това правила вероятно сега са определени и изключително ниските първоначалните тръжни цени на почти всички имоти, които предлага за продажба след търг Общинският съвет във Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).