Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще развива високотехнологичен парк
Автор: Екип Varna24.bg 07:15 / 15.07.2014Коментари (0)816
©
Във Варна вече има разработена концепция за изграждане на "Черноморски високотехнологичен парк". Проектът предвижда създаването на обособена зона с инфраструктура - сгради, офиси, лаборатории, учебни зали, рекреационни площи, озеленяване и т.н.

Идеята обединява усилията на научноизследователски институти, университети, високотехнологични предприятия, инвеститори, бизнеса и посреднически организации от Варна и Североизточния район за планиране.

"Черноморският високотехнологичен парк - Варна" е зона, където малки и средни предприятия ще могат да намерят интелектуалната среда и подкрепата, нужни при стартирането и развитието на бизнеса им", е записано в общинския план за регионално развитие до 2020 г. Паркът ще оказва и съдействие при намирането на достъп до пазари, технологии и специализирани услуги.
Според изпълнителния директор регионалната агенция за предприемачество и иновации Димитър Радев паркът ще е зона за подпомагане на устойчивото и конкурентоспособно развитие на компаниите и ще дава възможност на световни иновативни фирми да инвестират в България.
Преди време Радев съобщи, че две от най-известните компаниите в IT бизнеса - Microsoft и IBM, са направили опит за инвестиции във Варна, но са се отказали именно поради липсата на зона за развитие на високотехнологичен бизнес в региона. "Явно са предпочели Румъния, където обръщат повече внимание на развитието на информационните технологии", предположи Радев.
Сега "Черноморският високотехнологичен парк - Варна" се изгражда въз основа на активно публично-частно партньорство и предвижда участието на представители на всички заинтересовани страни от Варна и региона, които са ангажирани в иновационния процес.

В проекта участват също висши учебни заведения, институции на местната власти, национални академични структури, лаборатории и изследователски институти.
Практиката по света познава много примери за успешни технологични паркове и районите, в които те се развиват, се радват на ускорено икономическо развитие, модерна инфраструктура, ниска безработица и като резултат от тази комбинация - на висок жизнен стандарт.
Създаването на високотехнологичния парк е сред проектите, залегнали в плана за развитие на Варна до 2020 г. По тази причина областната и общинските администрации са ангажирани с осигуряването на базисна инфраструктура. Фактор за успеха на идеята обаче е и научният, изследователският и технологичният потенциал, с който разполага академичната общност във Варна. В града има пет университета и четири изследователски института. Допълнителен стимул е и интересът на частния сектор към евентуалните резултати от дейността на парка.

"Направеното проучване показва, че именно Варна е мястото за създаване на високотехнологичен парк", казва Радев. То е направено по проекта INOLINK на Европейската комисия през 2011 г. Резултатите от това проучване показват, че основната подкрепа за развитието на иновациите в Североизточния регион и Варна трябва да е насочена в няколко основни направления - туризма, морския бизнес, транспорта, интернет базираните технологии и химическата индустрия. Всички те в една или друга степен вече са част от бизнес средата във Варна.



Източник: в.Капитал








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: