Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще засили участието си в Конференцията на периферните морски региони в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 18:19 / 25.09.2008Коментари (0)841
©
Областният управител Христо Контров прие днес Антони Пападимитриу - изпълнителен секретар на Балканската и Черноморска Регионална Комисия (БЧРК) към Конференцията на Периферните и Морски Региони на Европа (КПМР). На срещата присъства и заместник областният управител Боян Димитров.

Обсъдено бе участието на област Варна в КПМР и БЧРК, тъй като до момента тя не се е възползвала пълноценно от възможностите, които членството предоставя. Областният управител заяви ясните намерения това да се промени и да се работи в посока на съживяване на участието. Област Варна е член на посочените по-горе структури от 19 октомври 2007 година.

Г-н Пападимитриу отправи към Областния управител покана експерти от Област Варна да вземат участие в първата среща на Техническата Комисия на БЧРК, която ще се състои на 7 ноември в Солун. На работния форум ще се обсъждат идеите за засилване на сътрудничеството на регионите и ще бъдат представени програми и трансгранични проекти. Областният управител Христо Контров прие поканата, като акцентира на нагласата за тясно сътрудничество.

Конференцията на периферните морски региони в Европа обединява около 160 региона от 29 страни. Тя е организирана в подкрепа на по-балансираното развитие на територията на Общността и на сътрудничеството между регионите. Във взаимоотношенията си с националните правителства и с институциите на ЕС, КПМР насочва своята дейност към отчитане и съобразяване с потребностите и интересите на териториите на периферните морски региони и по-специално, по отношение на политиките със силно териториално влияние, а именно : регионална политика, устойчиво развитие, транспорт, селско стопанство, рибарство и изследователска дейност. КПМР е подразделена на шест географски комисии, съсредоточени около моретата в пределите на ЕС - Островна, Атлантическа, Средиземноморска, Балтийска, Комисия за Северно море, Комисия за Балканите и Черно море. Регионалната Комисия за Балканите и Черно море е най-новата - създадена през 2000 година. Главната й цел е да представя и укрепва сътрудничеството между регионите, да дефинира общите стратегически предизвикателства, да подкрепя интеграцията на Балканите и в Черноморския район, а също и да разширява връзките с ЕС в съответствие със съществуващите европейска и национални рамки на сътрудничество, както и да изработва общи проекти. Комисията работи изключително в контекста на Европейската политика за добросъседство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: