Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна сключи договор с Европейската банка за заем по важните проекти на града!
Автор: Екип Varna24.bg 15:08 / 29.03.2018Коментари (0)2585
©
Община Варна сключи договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на заем за съфинансиране на проектите "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ и "Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“, финансирани по ОП “Региони в растеж“, както и за проекта "Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна". Документът бе разписан от Иван Портних, кмет на община Варна, и Лариса Манастърли - директор на ЕБВР за България.

Заемът, одобрен с решение на Общинския съвет, ще бъде с максимален размер до 10 160 615 евро. ЕБВР ще осигури безвъзмездно грантови средства за техническо сътрудничество в размер до 300 000 евро за разработване на план за действие за зелен град на Варна, който попада в рамката на зелените градове на ЕБВР. Финансирането ще бъде използвано, за подобряване устойчивостта на уличната инфраструктура по отношение промените в климата и предотвратяването на наводнения, чрез отделяне на канализационната система за дъждовни  и отпадъчни води. Въвеждането на зони за платено улично паркиране и на общински електрически превозни средства ще насърчи използването на екологично чист транспорт и ще намали вредните емисии във въздуха. Всички инвестиции ще имат положителен екологичен ефект, включително чрез прилагане на стандартите на ЕС за намаляване на замърсяването и емисиите на парникови газове или подобряване на ефективността на ресурсите.

Община Варна има дългосрочни партньорски отношения с ЕБВР и създадена успешна съвместна практика. През 2013 г. банката отпусна заем за съфинансиране на проектите , "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, "Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. "Аспарухово", гр. Варна" и "Интегриран градски транспорт на Варна“, съобщиха от дирекция "Финанси и бюджет“.

През 2018 българското представителство на ЕБВР номинира съвместния проект с Община Варна за охранителните канали в Аспарухово за Наградата за устойчивост, която се провежда ежегодно от трезора. Общо номинациите са 55, от които 32 са окончателно одобрени от четирима световнопризнати експерти в областта на устойчиво развитие. резултатите ще бъдат обявени по време на годишното събрание на ЕБВР, което ще се проведе през месец май.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: