Варна сред лидерите по ново жилищно строителство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
17:02 / 07.11.2016
905
Областите Варна, Бургас и Пловдив държат първенството на най-оживените жилищни пазари в България, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Активността в Пловдив обаче започва плавно да се забавя, докато в Черноморските области се засилва въпреки отлива на рускоговорящи купувачи, показва анализ на Investor.bg на базата на данните на НСИ за въведените в експлоатация нови жилищни сгради и жилища за деветмесечието. 

В София също започва да се усеща ефектът от ръста на разрешителните за строеж от миналата година. В столицата се увеличават значително въведените в експлоатация нови жилищни сгради и жилища. През третото тримесечие най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 84 сгради с 624 жилища в тях, Бургас - 82 сгради с 822 жилища, и Пловдив - 54 сгради със 184 жилища. Следва София област с 30 сгради с 36 жилища в тях и на пето място е София град с 26 сгради и 114 жилища. За деветмесечието в столицата въведените в експлоатация нови жилищни сгради обаче се увеличават с 14,6% спрямо деветмесечието на 2015 г. 

За третото тримесечие има спад от 26% спрямо второто, но пък ръстът на годишна база е повече от два пъти, показва още статистиката. Що се отнася до въведените в експлоатация нови жилища, за деветмесечието се отчита увеличение от 30% на годишна база, а за тримесечието ръстът е повече от три пъти. В област Пловдив - поне досега най-активната строителна площадка в жилищния сектор, активността започва да спада видимо. За тримесечието спадът достига 33%, а спрямо третото тримесечие на 2015 г. - 18%. За деветмесечието намалението е също 33%. 

При въведените в експлоатация нови жилища за третото тримесечие се отбелязва двойно намаление спрямо второто и почти двоен спад на годишна база. За деветмесечието на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. намалението е от 5%. Строителната активност в жилищния сектор в областите Варна и Бургас обаче се засилва през третото тримесечие и за деветмесечието като цяло. Отливът на рускоговорящи купувачи не спира предприемачите, които явно се пренасочват към пазара на градски имоти. 

Във Варна въведените в експлоатация нови жилищни сгради отбелязват ръст от почти 5% на годишна база за деветмесечието на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. За третото тримесечие увеличението е от 6% спрямо второто тримесечие, но на годишна база има спад от 4,5%. При въведените в експлоатация нови жилища в област Варна обаче се отчита ръст от 79% за деветмесечието. За третото тримесечие увеличението на годишна база достига 34%. Подобни са тенденциите и в област Бургас. За деветмесечието на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. се отчита ръст от 15,2% на годишна база на въведените в експлоатация нови жилищни сгради благодарение на по-активното строителство през първата половина на годината в сравнение с първото полугодие на 2015 г. Забавяне се наблюдава през третото тримесечие и предстои да се види дали е временно или постоянно явление. 

При въведените в експлоатация нови жилища се отчита ръст от 12% през третото тримесечие спрямо второто, от 23,4% на годишна база и от 45% за деветте месеца на годината спрямо същия период на 2015 г. Що се отнася за жилищния пазар в България като цяло застоят извън големите градове е видим и оказва натиск върху целия пазар. За деветмесечието въведените в експлоатация нови жилищни сгради се понижават с 5,6% на годишна база, но пък жилищата се увеличават с 19%. Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие на 2016 г. е 476, а новопостроените жилища в тях са 2 379, отчитат още от НСИ. Спрямо третото тримесечие на 2015 г. сградите са със 101 по-малко, или със 17,5%, а жилищата в тях намаляват със 77, или с 3,1%.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).