Варна стана пример за добри практики в ранната детска интервенция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:35 / 25.06.2018
3485
Община Варна стана пример за добри практики в ранната детска интервенция. Това се случи на национална кръгла маса в София, в която участие взе и зам.-председателят на Общинския съвет д-р Лидия Маринова.Форумът беше организиран от Национална мрежа за децата, обединяваща 150 неправителствени организации, съвместно с представители на ресорните министерства – на труда и социалната политика, на здравеопазването и на образованието. Основна тема на дискусиите бе ранната детска интервенция – работа по предотвратяване изоставането на деца с увреждания в институции и подпомагане на семействата за отглеждане на децата в семейна среда.

Гост експерт бе д-р Емили Барон – директор на Институт RISE, Вашингтон, и водещ експерт и изследовател в областта на ранната детска интервенция. През май д-р Барон посети Варна, Русе и София и се срещна с представители на комисиите по социални дейности и здравеопазване на Националното сдружение на общините в Република България /НСРОБ/. В последвалия доклад тя направи обстоен анализ на работата по ранна детска интервенция, като подчерта, че България има добри практики в тази област, но има и още доста въпроси за решаване.

Изтъкнато бе, че държавните институции, от които зависи обединяването на усилията на всички заинтересовани страни, могат да използват отличния пример на Карин дом и на Община Варна, които работят от няколко години по този въпрос и го припознават като изключително значим.

Варна е първата и единствена община в България, която е включила ранната детска интервенция като социална услуга, финансирана от местния бюджет и извършвана изключително професионално от специалисти от Карин дом. Варненската организация обучава 46 екипа от цялата страна, които работят по проблема ранна детска интервенция във възрастовата група 0-3 години. С по-големи деца – на възраст между 3 и 6 години, се занимава Общностният център за деца и семейства – Варна, чийто ръководител Даниела Биячева също взе участие в кръглата маса.  

Община Варна е първата, която работи съвместно с Медицинския университет, предимно с катедра "Педиатрия и доц. Ружа Панчева. Висшето училище е включило модул "Ранна детска интервенция“ като възможност за следдипломна квалификация.

Предстои ранната детска интервенция да бъде заложена като услуга със съответните стандарти в новия закон за социални услуги, по който се работи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).