Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна става столица на компютърните игри
Автор: Пламена Николова 12:55 / 04.03.2022Коментари (0)1071
Кметът на Варна Иван Портних присъства на откриването на първото издание на конференцията SEA Game Jam, в което ентусиасти, гейминг любители и професионалисти създават компютърни игри. Организатор на събитието е гейм студио Zariba, със съдействието на Община Варна. Срещата се провежда в Икономическия университет и продължава до 6-ти март. В рамките на инициативата млади IT специалисти ще участват в създаването на компютърна игра повод 50-тия юбилей от откриването на Варненския халколитен некропол.

"Благодаря на гейм студио Zariba за ентусиазма и перфектната организация на това събитие, което със сигурност ще даде нови посоки в развитието не гейминг културата сред младите хора. Чудесно е, че едно от предизвикателствата в конференцията е създаването на нова видео игра, посветена на най-старото обработено злато в света, открито преди 50 години във Варненския халколитен некропол. Вярвам, че това е един модерен и достъпен начин за популяризиране на този обект от световното културно наследство. Мисля, че е съвсем логично Варна да се превърне в привлекателен център за геймър индустрията, предвид младежкият интелектуален потенциал, с който разполага градът ни. Пожелавам на всички това събитие, което ние активно ще подкрепяме, да се превърне в традиция, каза кметът Иван Портних.

"Sea Game Jam е само началото и е част от по-голямата ни кауза Варна да се превърне в гейминг столицата на България, задържайки своите таланти в областта на разработването на игри, а защо не и да започне да привлича талантливи млади хора от цялата страна. Едно такова начинание би имало положителни ефекти не само върху обществото и икономиката на града ни, но и младите хора ще могат да останат и достойно да се развиват в родния си град", заяви Радостин Петров, изпълнителен директор на Zariba. Той посочи, че подкрепата на община Варна е от огромно значение, защото без нея реализацията на идеята би била нереалистична. 

В Sea Game Jam участват 70 ентусиасти и професионалисти, а в създаването на компютърната игра с най-старото злато в света ще се включат 40 разработчици. В събитието ще има и конферентна част с изявени лектори от областта на разработването на игри, монетизацията, маркетинга и др. Програмата включва Game Dev конференция, 48-часов маратон Game Indie Pitch, тестване на прототипите и награждаване на победителите в конкурса, които ще получат уникалната възможност да представят играта си пред професионалисти от game индустрията на едно от най-големите изложения за инди студиа в региона, част от международната конференция Dev Play 2022, която се провежда в Букурещ. И трите части са с вход свободен. Организаторите имат амбицията инициативата да се превърне в традиционна за града, с пролетно и есенно издание всяка година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: