Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна танцува срещу добива на шистов газ
Автор: Екип Varna24.bg 16:50 / 12.10.2011Коментари (0)956
© Varna24.bg
На 16 октомври 2011 от 13:30 ч., на входа на морската градина до Фестивален и конгресен център ще се проведе танцово-информационно събитие под мотото "Варна танцува за чиста България без проучване и добив на шистов газ". В събитието ще се включат над 200 танцьори от Салса общността на Варна и Добрич, които в рамките на два часа и половина ще танцуват салса, меренге, български народни хора и др.

Професионални инструктори ще показват различни танцови стъпки на всички присъстващи, които не са танцьори, но имат желание да се включат. Целта на организаторите в лицето на Инициативен Комитет "За Чиста БЪЛГАРИЯ" - гр. Варна е по този нестандартен начин да изрази своето несъгласие с проучването и добива на шистов газ в България и да насочи вниманието на варненци към сериозните опасности за здравето на хората и състоянието на околната среда, които крие този добив.

Притесненията на протестиращите са свързани с решение на Министерски съвет No 427 от 16 юни 2011, с което се дава разрешение на Американската компания "Шеврон" да прави проучвания за шистов газ на територията на Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна за срок от 5 години. Разрешението е дадено без извършена оценка за въздействие върху околната среда и без информираното съгласие на населението в проучвателните райони, в разрез с чл.15 от Конституцията и чл.85 от Закона за опазване на околната среда. Технологията, която се използва се нарича "хидравлично разбиване" и към настоящия момент е единствения метод използван както за проучване, така и за добив на шистов газ.

Все още няма алтернативна функционираща и безопасна технология, чрез която да се проучва и извлича този ресурс. Опита от други държави показва, че използването на тази технология води до сериозни щети за околната среда, замърсяване с токсични, радиоактивни елементи и метан на питейната вода, почвата и въздуха, повишена заболеваемост от нелечими болести като рак и левкемия, значително повишаване на смъртността. Исканията на инициативния комитет и Салса общността са насочени към налагане на мораториум и създаване на закон за забрана използването на метода на "хидравлично разбиване" на територията на България.



Още по темата: общо новини по темата: 47
07.07.2022 »
16.04.2021 »
24.09.2014 »
07.09.2014 »
26.03.2014 »
05.06.2013 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: