Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна вече е изхарчила 2 млн. лв. за младежката "вълна от иновации"
Автор: Екип Varna24.bg 11:26 / 27.01.2017Коментари (0)887
© Varna24.bg
От 1 януари т.г. Варна е Европейска младежка столица. Титлата се присъжда за една година от организацията "Европейски младежки форум". До момента нейни носители са били осем града, последният от които Ганджа в Азербайджан.

С концепцията "Innowave" (Вълна от иновации) и идеи като "превръщането на социалната иновация в ценност - инструмент за младежко финансиране, набиране на средства и мобилизиране на ресурс" Варна успя да пребори конкуренцията на градове от Португалия, Ирландия и Италия. Бюджетът, определен за постигането на тази цел е 4.95 млн. евро (близо 9.7 млн. лв.).

От тази сума 43%, или 2.1 млн. евро (около 4.2 млн. лв.) трябва да бъдат осигурени от града-домакин, а други 10% от националния бюджет. Сумата покрива годините от 2015 до 2018 - двете подготвителни, в която "вълната от иновации" трябва да е факт и още една - за "последващи дейности".

Според справка, предоставена на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация, в сумата от 4.2 млн. лв. се оказват "включени бюджетите на всички общински дирекции за 2015г., 2016г. и 2017г., които имат в дейността си младежки измерения". Така през 2015г. Варна отчита финансиране, свързано с проекта в размер на над 885 хил. лв., а през 2016 - малко над 739 хил. Доколко тези разходи са допринесли за идеята, наречена "вълна от иновации" е съвсем отделен въпрос. В случая е важно да стане ясно не само колко, но за какво и как е похарчено?

Официалната информация сочи, че спечелването на титлата "Европейска младежка столица" през 2014г. е струвало на Варна близо 85 хил. лв.

Около 27 хил. лв. от тях са платени на румънското консултантско дружество "Групул понт" за съдействие при подготовката на апликационните документи.

Останалите са за доставка до Страсбург на материали, рекламиращи кандидатурата на Варна, хонорари, такси, награди, наем на тенис кортове, на съоръжения за плажен волейбол и дори на спортен автомобил.

През 2015 г., когато се състояха последните местни избори, от бюджета на Варна са похарчени още 89 хил. лв. за реклама на проекта.

Те са разпределени между пет различни дружества.

Половината от парите - 45 хил лв. след спечелен търг е получила компанията "Бит и техника" за изработване и доставка на рекламни материали.

На 30 октомври 2015г. към друго дружество - "Нюанс БГ" са изплатени близо 24 хил. лв. за ..."наем на рекламна площ върху найлонови торбички". Експерти, чието мнение "Дневник" потърси, твърдят, че със споменатата сума логото "Innowave" би трябвало да е отпечатано "под нем" върху не по-малко от 230 хил. полиетленови торбички.

Почти 20 хил. лв. от същия рекламен бюджет е получила компанията "Супернова ТМ" за обемните разноцветни букви на двата надписа "Varna 2017", поставени в центъра на града. Сравнението с публично обявени цени за същите услуги на други фирми показва, че двата надписа биха могли да струват двойно по-малко.

Според членове на младежки сдружения във Варна, но и според хората от екипа, подготвял варненската кандидатура за титлата "Еврапейска младежка столица", същинската работа по защита й е започнала едва през февруари м.г. Това става след учредяването на сдружение с нестопанска цел, в което влизат 24 младежки организации. В неговия Управителен съвет местната администрация е представена от Биляна Раева, бивш евродепутат от НДСВ и представител на общината в Брюксел.

Първата голяма задача на сдружението бе провеждането на Асамблея на "Европейския младежки форум" през есента на м.г. За тази цел бе определен бюджет от 100 хил. лв.

В търга за избор на организатор участва само едно дружество - "Санаторно оздравителен комплекс Камчия". Той е собственост на правителството на руската столица Москва, а негов управител е бившият секретар на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС) до 1989г. Станка Шопова.

В средата на август м.г. сдружението "Варна - Еврапейска младежка столица" и общинската администрация подписват договор за целево финансиране на дейността му. Той е на стойност 100 хил. лв., а разпределението на парите е отразено във "финансов план за административните разходи на секретариата на сдружението". Според него 18 хил. лв. са предвидени за осем месечни възнаграждения на изпълнителния директор Мирчо Христов. Това прави заплата от 2 255 лв. на месец.

В продължение на седем месеца по 1500 хил. лв. ще получават и двамата зам.-директори на сдружението - Яна Събева и Елина Райнова.

Заплатите и осигуровките на трима специалисти по връзки с обществеността, административен контрол и проекти ще струват на общинския бюджет по 1130 лв. месечно.

Останалите пари са за още заплати, администриране на страница в интернет, счетоводител, юрист и офис консумативи.

Тъй като срокът на договора за изплащането на тези суми изтича в края на март, следващото финансиране на сдружението ще бъде осигурено през новия бюджет на Варна. Но и до този момент то не разполага с никакви пари за оперативни разходи по целите, с които е създадено.

Едно от обясненията за това дават членове на Управителния му съвет, пожелали да останат анонимни. Според тях в концепцията на проекта ясно е записано, че останалите 47% от парите за защита на титлата "Европеска младежка столица" трябва да дойдат от проектно финансиране, от дарения, от продажби, от билети за събития и т.н.

"Това обаче е "параграф 22", казват те. Оказва се, че от нас се очаква да печелим от дейности за чийто старт разчитахме на предвиденото общинско финансиране. От представените справки излиза, че парите са похарчени "авансово" от общинските дирекции, или са отишли за реклама и издръжка".

Според членовете на сдружението дори и ако общината осигури оперативен бюджет в идващите месец-два, времето, оставащо до кря на годината няма да стигне за разработването на събитията, предвидени в календара на проекта. В най-добрия случай те ще бъдат организирани формално.

Според концепцията "Innowave" в рамките на три години - от 2015 до края на настоящата, Варна трябваше да бъде трансформирана в "една от най-силните младежки точки в Европа", да създаде "Черноморски младежки център" и да остави "завет" - това, което младите хора в града ще наследят след приключването на проекта заедно със система за управлението му.

В справките си общинската администрация твърди, че с похарчените до момента 2 млн. лв. всичко върви по план. Няколкото официални пресконференции, даден от Управителния съвет на сдружението "Европейска младежка столица", създават същото впечатление. С други думи, оставащите 12 месеца до края на годината са само за "довършителните работи" по голямата цел. За тях в новия бюджет на Варна са предвидени още 1.3 млн. лв.

Според информация на общинската администрация, изпратена до "Дневник" в началото на седмицата, тези пари са само част от всички целеви средства за проектопрограмата на дирекция "Образование и младежки дейности" през т.г. Тя била разработена според ключовите направления на концепцията "Innowave" като давала възможност за привличане и на други партньори. Целеви средства за младежки дейности били заложени в проектобюджетите и на още четири общински дирекции.

"В подкрепа на столицата по програма "Еразъм+" ще се реализират проекти на учебни заведения и неправителствени организации на стойност 2 млн. лв. ", пише също в информацията от община Варна.

Така бюджетът, с който градът спечели титлата "Европейска младежка столица" може да се окаже сериозно преизпълнен.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: