Варна влиза с летящ старт по проекта за безплатно саниране на жилища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (31)
10:32 / 23.12.2014
11254
Собствениците на жилища в панелни блокове ще могат да кандидатстват пред общините за безвъзмездно финансиране за саниране на сградите. Условието е да кандидатства цял блок, в който има поне 36 апартамента, а не отделни входове. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която е обсъдила възможността с кметове, съобщи Investor.bg

Министърът заяви, че след като в Бюджет 2015 са заложени 1 млрд. лв. държавна гаранция за създаването на Фонд за саниране на многофамилни сгради, днес, след заседанието на Министерския съвет с участието на кметове, е обсъден механизмът, по който тази гаранция ще действа.

"Говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата. Собствениците на многофамилни жилищни сгради няма да имат финансов ангажимент. Етажната собственост трябва да регистрира сдружение и да кандидатства пред общината, че иска включване в тази програма. След това общината ще извърши всички дейности по енергийно обследване, ремонт, саниране и избор на изпълнители", обясни министърът. Страната има 70 259 сгради панелно и стоманобетонно строителство, в които има 1 123 000 апартамента. Това е голям обем жилища, които се нуждаят от мерки по саниране и енергийна ефективност. От тези над 1 млн. жилища 98% са в 28-те областни града.

За да се реализира програмата, Министерството на финансите ще предостави гаранцията за 1 млрд. лв. на Българската банка за развитие(ББР). След промяна в Закона за ББР, банката ще създаде въпросния фонд, чрез който ще привлече финансов ресурс от международни финансови институции, с който да се финансира програмата. ББР ще предостави този ресурс през общините, а заемите ще се връщат от бюджета.

Програмата включва изолация, дограми, вертикални и хоризонтални щрангове, покриви и общи части. Всяка сграда ще получи и технически паспорт.

МРР ще координира дейностите и ще издава методически указания на общините. Вече има и типови документи за кандидатстване. Тъй като по сега действащата програма за саниране 2007 - 2013 се покриват до 75% от средствата за изолация на панелките, а останалите 25% идват от собствениците, е решено да им бъдат върнати парите, с които са участвали. Целта е да няма дискриминация, обясни Павлова.

"Община Варна има вече готови проекти, с които ще кандидатства след откриването на програмата. Можем да започнем с летящ старт работа, защото имаме голям напредък по подготовката за реализиране на санирането", заяви кметът на Варна Иван Портних, който взе участие в пресконференцията.

Не мога да не адмирирам искрено програмата за саниране, защото е изключително важна за градовете. Чрез нея кварталите ще придобият един нов облик. Това пряко касае нашите съграждани, защото ще доведе и до по-ниски сметки за ток, които те да плащат. Ние сме изключително ентусиазирани да работим в тази насока. 60 хиляди панелни жилища има във Варна", заяви Иван Портних.

"За нас кметовете остава да извършим необходимите дейности с етажните собственици и домоуправители. Вярвам, че това ще бъде успешен проект", каза още Иван Портних и благодари на министър Лиляна Павлова за активната работа за реализация на енергийната ефективност.


Виж коментарите (31)

Още по темата (107):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране и във Варна
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 Депутатите искат ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране е
удължен 
07.02.2024 Лавина от жалби за безплатното саниране
27.01.2024 Варненци, имате още две седмици, ако желаете да се включите в тази програма
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).