Варна взима княжески манастир от държавата, превръща го в атрактивна туристическа дестинация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:37 / 23.05.2018
6182
Общинските съветници от ПК "Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си Варна да приеме от държавата манастирския комплекс в местността Караач теке. Общината иска да получи културната ценност с национално значение за безвъзмездно управление за срок от 10 години, стана ясно на днешното заседание на комисията. Местната администрация планира да превърне княжеския манастир, който в момента е недостъпен за туристите, в атрактивна туристическа дестинация. По идея на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и кмета на града Иван Портних се подготвя проект за реставрация на светата обител и за включването й в поклонически маршрут.

Комплексът е строен в края на IX век и е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция. Имал е размерите на царските дворци в Плиска и Преслав и дори е бил по-голям от този в Константинопол – над 10 дка.

Манастирът е развивал огромна книжовна дейност, бил е център на българската книжовност. В него са работили учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий.

Откривател на светата обител е Карел Шкорпил – бащата на българската археология, който прави първите проучвания през 1921 г. Той изказва предположението, че ктитор е княз Борис I – покръстителя на българите. През 1995 г. разкопките са възобновени от проф. Казимир Попконстантинов, доц. Росина Костова и проф. Валентин Плетньов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).